Dark
Light

Antieke seinpost uit Elst krijgt nieuwe plek bij Spoorwegmuseum

Auteur:
1 minuut leestijd
Blokpost Arnhemschestraat op zijn originele plek in Elst, foto Kees van de Meene
Blokpost Arnhemschestraat op zijn originele plek in Elst, foto Kees van de Meene

Donderdag wordt bij Het Spoorwegmuseum in Utrecht een antieke blokpost van de fundering gelicht en verplaatst. ‘Blokpost Arnhemschestraat’, een houten seinhuisje dat van 1910 tot 1980 bij Elst dienst deed, krijgt een nieuwe plek op het museumterrein.

Het huisje komt nu bij de collectie seinwezen op het buitenterrein te staan, wat volgens het museum beter aansluit bij de functie die het gebouwtje heeft vervuld: het bedienen van seinen en overwegbomen.

Op 6 juni 1910 kwam in Elst de gloednieuwe blokpost ‘Arnhemschestraat’ in gebruik langs de spoorlijn tussen Nijmegen en Arnhem. In de wachtpost stond een bloktoestel waarmee de wachter de seinen langs het spoor kon bedienen. Deze seinen waren bedoeld om de machinist te laten weten of de baan al dan niet veilig was. Daarnaast konden de overwegbomen vanuit de post naar boven en beneden worden gedraaid. Tot 1918 konden reizigers in het gebouwtje ook een kaartje kopen.

Tweede Wereldoorlog

De post werd tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar getroffen, maar heeft na een fikse opknapbeurt uiteindelijk dienst gedaan tot 1980. In de jaren tachtig viel het doek voor bijna alle klassieke seinhuizen en -posten in Nederland. Met de automatisering van de seinen werden ze overbodig en grotendeels gesloopt. Dat de blokpost Arnhemsestraat gespaard bleef, is te danken aan een aannemer uit Ubbergen die het karakteristieke gebouwtje van de slopershamer wilde redden. De blokpost heeft jarenlang dienst gedaan als tuinhuisje in zijn achtertuin. Begin jaren negentig werd het seinhuisje definitief naar Het Spoorwegmuseum verhuisd.

Openingsfoto: Blokpost Arnhemschestraat op zijn originele plek in Elst, foto Kees van de Meene

×