Volgens de raad van toezicht is sprake van een vertrouwensbreuk. Op welke manier Marten Foppen het vertrouwen zou hebben geschonden is niet openbaar gemaakt.
Ondanks vele moeilijkheden opende de particuliere Nederlandsch Indische Spoorwegmaatschappij (NIS) op 10 augustus 1867 de eerste spoorlijn op de archipel.
Ruim 50 jaar was de Mat ’64, in de volksmond ook wel Apenkop genoemd, een bekende verschijning op het Nederlandse spoor. De trein is inmiddels met pensioen.
Oudere Utrechters kunnen zich het oude stationsgebouw van Utrecht nog wel herinneren. Het station had een kenmerkend ‘golvende’ voorgevel.
De grote museumhal van Het Spoorwegmuseum ondergaat een ingrijpende metamorfose. Het thema van de nieuwe inrichting is ‘Treinen door de tijd’.
Tussen de levensgrote historische treinen van Het Spoorwegmuseum zijn van 11 tot en met 13 maart de mooiste modelspoorbanen van Europa te zien.
In 1889 werd in Amsterdam een gigantisch bouwproject afgesloten. Met de opening van Amsterdam Centraal Station kreeg de stad een monumentaal bouwwerk.
De plek van het monument bij het Maliebaanstation is niet toevallig gekozen, hier werd het merendeel van de ruim 1200 Utrechtse Joden op transport gesteld.
In de wachtpost stond een bloktoestel waarmee de wachter de seinen langs het spoor kon bedienen.
Het monumentale huis uit 1900 moest wijken voor de spoortunnel bij station Bilthoven, maar bleef na protest van bewoners toch behouden.
De Sauna Diana bus was in de jaren tachtig de eerste ploegenbus in de Tour de France en een echte bezienswaardigheid. De Engelse dubbeldekkerbus van de seksclub van Corry en Frans Siemons uit Zundert volgde zoon Jan die vijf keer de Tour de France reed.
Marten Foppen wordt de nieuwe directeur van Het Spoorwegmuseum in Utrecht. Foppen was de afgelopen zes jaar directeur van het Dolfinarium in Harderwijk.
Met de start van de Tour de France in Utrecht in het vooruitzicht organiseert Het Spoorwegmuseum dit jaar een wielertentoonstelling: ‘Parijs is nog ver, Nederlanders in de Tour’.
De stationschefwoning in Bilthoven deed tot de jaren zestig dienst als woning voor de stationschef van het toenmalige station De Bilt.
Ondanks de mooiste plannen van vooral ondernemers, duurde het tot 1860 voor de spoorlijnen zich echt uitbreiden, dit omdat de aanlegkosten erg hoog waren. De overheid kon in de eerste decennia nog niet subsidiëren, omdat de hoge schulden die nog uit de napoleontische tijd stamden eerst afbetaal moesten worden.
Na zevenentwintig jaar verlaat museumdirecteur Paul van Vlijmen eind oktober het Spoorwegmuseum in Utrecht. Hij wordt directeur van de Stichting Defensiemusea.
Op 9 juli kon er in Nederland voor het laatst gereisd worden met een papieren treinkaartje. Het Spoorwegmuseum in Utrecht wilde dit kaartje graag aan de collectie toevoegen en wist er de hand op te leggen.
Naar aanleiding van een grote tentoonstelling over de geschiedenis van de spoorwegen, komen een aantal bijzondere stoomlocomotieven naar Utrecht. Het gaat om de oudste stoomlocomotieven van Europa.
Het Spoorwegmuseum in Utrecht is op zoek naar het oudste treinkaartje van ons land en is bereid er diep voor in de buidel te tasten.
Sinds 1936 nemen er Nederlandse renners deel aan de Tour de France. Met het tonen van diverse collecties en bruiklenen wil het museum straks een beeld geven van de rol van de Nederlanders in de Tour de France.
Naar aanleiding van het 175-jarig bestaan van de spoorwegen in Nederland komt het Spoorwegmuseum in Utrecht komende zomer met een tentoonstelling over spoorwegpionier Frederik Willem Conrad (1800-1870). Hij was de wegbereider van de eerste spoorlijn in Nederland, ontwerper van talloze spoorbruggen en bouwer van stations.