Dark
Light

Archeologen vinden tientallen skeletten in Vianen

1 minuut leestijd
Archeologen onderzoeken een skelet
Archeologen onderzoeken een skelet (Gemeente Vijfheerenlanden)

Archeologen hebben in Vianen (gemeente Vijfheerenlanden) twintig menselijke skeletten gevonden. De resten dateren volgens de onderzoekers uit de periode Late Middeleeuwen tot enkele honderden jaren geleden.

Kasteel Batestein op een schilderij van Jan van Goyen (ca. 1630)
Kasteel Batestein op een schilderij van Jan van Goyen (ca. 1630)
De botten zijn gevonden tijdens graafwerkzaamheden aan de stadsgracht. Een stuk gedempte gracht wordt weer verbonden met de rest van de stadsgracht. De locatie ligt in of nabij het voormalig kasteelterrein Batestein. Dit kasteel is rond 1370 in opdracht van Gijsbrecht van Beusichem gebouwd en diende ongeveer driehonderd jaar als woonlocatie voor belangrijke adellijke geslachten, waaronder Van Brederode. Na een brand in 1696 raakt het kasteel steeds verder in verval. Aan de zuidzijde van het kasteel bevond zich de pikeurshof, het gebied waar zich vroeger onder andere de paardenstallen bevonden. De watercompensatie ligt ten westen van de pikeurshof. Aan de zuidzijde van het kasteelterrein bevond zich een gracht. Deze gracht is verdwenen. In ieder geval in 1822 was een deel van de gracht nog open. Deze historische verbinding wordt nu weer in ere hersteld.

Tijdens de werkzaamheden stuitten de onderzoekers afgelopen vrijdag op negen skeletten. Daarna werden nog meer restanten gevonden. In totaal zou het gaan om skeletten van zeker twintig individuen. Volgens de archeologen staat echter vast dat er rondom de opgraving nog meer skeletten liggen. Christa Hendriksen, wethouder van de gemeente Vijfheerenlanden:

“We zijn verrast door de vondst van zoveel skeletten. De skeletten zijn deels opgestapeld. Er zijn oude handgesmede nagels gevonden die er op duiden dat er waarschijnlijk sprake is geweest van een houten kist. Andere vondsten, zoals kleding of textielresten, knopen en sieraden ontbreken. Het is wel duidelijk dat het om een historische vondst gaat. De skeletten dateren uit de periode Late Middeleeuwen tot enkele honderden jaren geleden. Een werkhypothese kan zijn dat het gaat om tegelijk overledenen die buiten het kasteelterrein in een massagraf zijn begraven, wellicht na een incident. Verder onderzoek zal moeten uitwijzen wat er is gebeurd.”

De archeologische opgraving is niet toegankelijk voor het publiek.

×