Sisyfus en de Sisyfusarbeid

Stichter en koning van Korinthe. Volgens sommigen is hij de vader van Odysseus. Het Nederlandse woord sisyfusarbeid is naar hem vernoemd.

Als Sisyfus de goden uitdaagt, sturen die Thanatus (god van de dood) op hem af. De koning van Korinthe is de god echter te slim af. Hij bindt hem vast. Pas na twee dagen wordt Thanatus door Ares bevrijd. In die twee dagen tijd waren er geen mensen overleden.

Na deze actie hebben de goden het echt op Sisyfus gemunt. Hij moet en zal sterven. Sisyfus komt inderdaad te overlijden, maar voor die tijd heeft hij zijn vrouw gevraagd hem niet te begraven na zijn overlijden en hem ook geen muntje onder de tong te leggen voor Charon de veerman.

Als de overleden Sisyfus aankomt in de onderwereld doet hij zijn beklag bij Hades. Hij jammert dat zijn vrouw hem geen muntje onder de tong heeft gelegd en krijgt van Hades toestemming om terug te keren en noodzakelijke rituelen af te handelen.

- advertentie -
De Sisyfusarbeid uitgebeeld door de kunstschilder Titiaan
De Sisyfusarbeid uitgebeeld door de kunstschilder Titiaan

Sisyfusarbeid

Sisyfus is echter helemaal niet van plan terug te keren naar het dodenrijk en doet dat dan ook niet. Hij wil verder leven. De goden krijgen hem na enige tijd toch te pakken en straffen hem zwaar. Hij moet in de Tartarus (deel van de onderwereld) een zwaar rotsblok een steile berg opduwen. Telkens als hij boven is rolt het rotsblok echter weer naar beneden en moet hij van voor af aan beginnen. Een oneindige kwelling dus.

Tegenwoordig hebben we het daarom nog wel over Sisyfusarbeid als iemand een nutteloze, zware en onmogelijke taak moet volbrengen.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: