Dark
Light

Astrid Sy nieuwe presentator van Andere Tijden

Auteur:
1 minuut leestijd
Astrid Sy , de nieuwe presentator van Andere Tijden
Astrid Sy , de nieuwe presentator van Andere Tijden (Foto: NTR/VPRO - Lilian van Rooij)

Astrid Sy is de nieuwe presentator van Andere Tijden. Zij volgt Hans Goedkoop op, die het NTR/VPRO-geschiedenisprogramma bijna twintig jaar presenteerde.

Logo van Andere Tijden
Logo van Andere Tijden
Astrid Sy studeerde geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam, waar ze zich specialiseerde in de middeleeuwen, en werkte daarna mee aan diverse projecten voor musea, onderwijs en media. Ze gaf onder meer trainingen en lezingen voor de Anne Frank Stichting en ROSE stories, doceerde aan de University of South Carolina, werkte voor Yad Vashem als beeldresearcher en maakte een serie voor scholen over de Tweede Wereldoorlog, die ze ook presenteerde. Momenteel is ze werkzaam als beeldresearcher voor de Anne Frank Stichting en als onderzoeker en assistent-curator betrokken bij het nog te realiseren Nationaal Holocaust Museum.

Verhalen vertellen

De historica is een dochter van een Fins-Zweedse moeder en een vader uit Mauritanië. NTR/VPRO omschrijft haar als een “allround historica met een passie voor verhalen vertellen”. Sy schreef ook een historische jeugdroman. De nieuwe presentaror:

“Als kind had ik al een fascinatie voor het verleden en niet voor niets ben ik daarom geschiedenis gaan studeren. Ik ben ervan overtuigd dat historisch begrip ons helpt de ingewikkelde wereld van nu beter te begrijpen. Het tv-programma Andere Tijden is daarom essentieel. Alhoewel ik moet toegeven dat het ook gewoon een stiekeme fantasie van mij was om het te mogen presenteren.”

Hans Goedkoop presenteerde de eerste aflevering van Andere Tijden op 12 maart 2000. Na ruim zevenhonderd afleveringen vindt hij het tijd om het stokje over te dragen. Hij blijft wel verbonden aan de geschiedenisafdeling van de NTR. Goedkoop gaat zich intensiever bezighouden met de geschiedenisseries op NPO 2 en begint in 2020 aan de voorbereidingen voor een grote serie over de dekolonisatie van Nederlands-Indië, getiteld Indonesia roept!. De eerste aflevering van Andere Tijden met Astrid Sy als presentator is te zien op 29 januari 2020.

Jeugdroman van Astrid Sy: De brieven van Mia

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×