Tijdens het Rampjaar werd de jonge Republiek van drie kanten aangevallen door machtige vijanden. Het jaar ging de geschiedenisboekjes in met de zin: het volk was redeloos, de regering radeloos en het land reddeloos. In de televisieserie wordt een poging gedaan precies uit te leggen wat er in het bijzondere jaar 1672 precies gebeurde en hoe alles zo uit de
Historicus Hans Goedkoop houdt op 4 mei de voordracht tijdens de herdenkingsbijeenkomst in De Nieuwe Kerk in Amsterdam.
Astrid Sy is de nieuwe presentator van Andere Tijden. Zij volgt Hans Goedkoop op, die geschiedenisprogramma bijna twintig jaar presenteerde.
Zeven weken lang staat Hans Goedkoop in de NTR-televisieserie 'Goede Hoop' stil bij de rol van Nederland in de Zuid-Afrikaanse geschiedenis.
Ter promotie van de nieuwe historische televisieserie De IJzeren Eeuw liet de NTR een foto maken met daarop presentator Hans Goedkoop. Het lijkt een bewerkte foto, maar is hij dat eigenlijk wel?
In de negentiende eeuw werden er veel bruggen, sporen, wegen en kanalen aangelegd en Amsterdam en Rotterdam ontwikkelden zich stormachtig.
De NTR en het Rijksmuseum hebben donderdag de verkiezing van de beste geschiedenisleraar van het jaar gelanceerd. Schoolbesturen, directies, collega-docenten én leerlingen kunnen sinds vandaag leraren nomineren voor de titel.
Vanaf dinsdagavond zenden de VPRO en de NTR dertien weken lang documentaires uit over de Gouden Eeuw, de meest welvarende periode die Nederland ooit heeft gekend.
Generaal-majoor Van Langen van het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL) bracht Nederland in staat van vervoering toen hij er in december 1948, toen de slogan Indië verloren, rampspoed geboren nog kracht van wet had, in slaagde Soekarno, president van de zelf-uitgeroepen republiek Indonesië, gevangen te nemen. Het leek een grote overwinning in de ‘tweede politionele actie’ die plaatsvond om de vrijheid
Generaal-majoor D.R.A. van Langen, bevelvoerder van het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger in Djokjakarta, hielp Raymond Westerling, één van de grote oorlogsmisdadigers in ‘Indië’, in februari 1950 uit Indonesië te ontsnappen. Dat veroorzaakte grote commotie, in Nederland en in het nieuwe Indonesië, dat zich bedrogen waande. Maar dat was niet de reden voor het feit dat de carrière van Van Langen na
Het was donderdag tropisch warm op het landgoed Bronbeek in Arnhem, het Koninklijk Tehuis voor Oud-Militairen en Museum dat al sinds 1863 veteranenzorg verleent, met specifieke aandacht voor het Indische verleden. Daar werd herdacht dat het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL) 62 jaar geleden opgeheven werd. Maar het was niet uitsluitend een nostalgische terugblik op tempo doeloe, ‘de tijd van vroeger’.
Bij het KNIL-monument op landgoed Bronbeek in Arnhem vindt donderdag de jaarlijkse openbare herdenking plaats van de opheffing van het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL) in 1950.
Een student van de Universiteit van Utrecht heeft een zeldzame ontdekking gedaan tijdens zijn onderzoek in de VOC-archieven van Enkhuizen. Dat heeft het Westfries Archief maandag bekendgemaakt.