Dark
Light

Audiopionier Ray Dolby (80) overleden

Auteur:
1 minuut leestijd
Audiopionier Ray Dolby (80) overleden
Audiopionier Ray Dolby (80) overleden

Audiopionier Ray Dolby (80) overleden
Audiopionier Ray Dolby (80) overleden
De Amerikaanse uitvinder Ray Dolby is donderdag op 80-jarige leeftijd overleden. Zijn bedrijf Dolby Laboratories heeft dat bekendgemaakt.


De uitvinder werd beroemd doordat hij een ruisonderdrukkingssysteem ontwikkelde. In de tweede helft van de twintigste eeuw werd voor heel veel geluidsopnamen nog magneetband gebruikt. Dit werkte prima, maar er was altijd wel wat achtergrondgeluid hoorbaar. Vooral bij rustigere muziekstukken viel dit op.

In 1965 ontwikkelde Ray Dolby een systeem om deze bandruis mee te onderdrukken. Bij deze Dolby Noise Reduction werd er een codeerschakeling tussen de opnamebron en de bandrecorder geplaatst. Het geluid werd eerst gecomprimeerd en daarna gedecomprimeerd. Bij het decomprimeren werden de stillere geluiden wat meer versterkt en uiteindelijk werd de ruis bij het afspelen minder hoorbaar.

Dolby ontwikkelde ook een nieuw systeem voor filmgeluid, dat al snel in veel bioscopen werd gebruikt. Particulieren kennen ‘Dolby’ vooral dankzij het zogenaamde Dolby Surround System.

Gerelateerde uitgaven

Oprichter (2008) en algemeen beheerder Historiek. Wil via de site historische achtergronden toegankelijk maken voor een breed publiek. Dit onder het motto: "Omdat we ook van gisteren zijn".

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.248 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

Zelfde rubriek

×