Audiopionier Ray Dolby (80) overleden

Audiopionier Ray Dolby (80) overleden
Audiopionier Ray Dolby (80) overleden
De Amerikaanse uitvinder Ray Dolby is donderdag op 80-jarige leeftijd overleden. Zijn bedrijf Dolby Laboratories heeft dat bekendgemaakt.


De uitvinder werd beroemd doordat hij een ruisonderdrukkingssysteem ontwikkelde. In de tweede helft van de twintigste eeuw werd voor heel veel geluidsopnamen nog magneetband gebruikt. Dit werkte prima, maar er was altijd wel wat achtergrondgeluid hoorbaar. Vooral bij rustigere muziekstukken viel dit op.

In 1965 ontwikkelde Ray Dolby een systeem om deze bandruis mee te onderdrukken. Bij deze Dolby Noise Reduction werd er een codeerschakeling tussen de opnamebron en de bandrecorder geplaatst. Het geluid werd eerst gecomprimeerd en daarna gedecomprimeerd. Bij het decomprimeren werden de stillere geluiden wat meer versterkt en uiteindelijk werd de ruis bij het afspelen minder hoorbaar.

Dolby ontwikkelde ook een nieuw systeem voor filmgeluid, dat al snel in veel bioscopen werd gebruikt. Particulieren kennen ‘Dolby’ vooral dankzij het zogenaamde Dolby Surround System.

- advertentie -

Gerelateerde uitgaven

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: