BoekenBoeken

August von Wasserman – Uitvinder Wassermantest

Duitse bacterioloog die in 1906 een methode ontwikkelde waarmee achterhaalt kon worden of iemand de seksueel overdraagbare aandoening syfilis had. De test die hij hiervoor ontwikkelde kreeg zijn naam: de Wassermantest of Wassermanreactie.

Tegenwoordig wordt de Wassermantest vrijwel niet meer gebruikt. Hij is vervangen door andere diagnostische testen waarvan de Treponema Pallidum Haemagglutinatie Assay (TPHA) de bekendste is.


Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister


Uit het archief:

 • Frits Koolhoven – De Vliegmensch

  Frits Koolhoven – De Vliegmensch

  Het was tegen het einde van een interview met een gepensioneerde werknemer van de inmiddels gesloten Fokkerfabriek, toen hij opmerkte: ‘Je zou eens met Harry van der Meer moeten praten. … Lees verder »
 • De moord op Caesar

  De moord op Caesar

  Julius Caesar had de alleenheerschappij in het Romeinse Rijk veroverd en was er niet in geslaagd deze aanvaardbaar te maken voor zijn tijdgenoten, die de republiek zeer toegenegen waren. En … Lees verder »
 • Am I not a man and a brother?

  Am I not a man and a brother?

  Als het gaat over de geschiedenis van de slavernij wordt bovenstaande afbeelding vaak vertoond. Waar komt die afbeelding – met daarop de beroemde tekst Am I not a man and … Lees verder »
 • ‘Heksenhoer, sterf!’

  ‘Heksenhoer, sterf!’

  Al eeuwen doen er talloze clichés en mythes de ronde over heksen, zoals de idee dat heksen altijd oude, lelijke vrouwtjes waren. En dat ze zichzelf niet konden verdedigen. Lees verder »
Meer tips ➱