Week van de koloniale geschiedenis
Dark
Light

Napoleon leed aan ailurophobia

Hij had een ziekelijke angst voor katten
1 minuut leestijd
Zwarte kat
Zwarte kat (CC0 - Pixabay - WFranz)

Grote mannen, grote daden. De Franse koningen Henry III, Louis XIV en Napoleon Bonaparte waren allemaal niet voor een gat te vangen en een oorlogje meer of minder was voor hen ook geen probleem. In de geschiedenis hebben ze in ieder geval duidelijke sporen nagelaten.

Ook ‘grote mannen’ hebben echter angsten. De hierboven genoemde historische Franse grootheden leden bijvoorbeeld aan de ziekte ailurophobia. In gewoon Nederlands: ze hadden een ziekelijke angst voor katten. Het woord ailurophobia komt uit het Grieks en is opgebouwd uit de woorden ailouros (kat) en phobos (angst).

Anderen

Niet alleen Franse koningen leden aan de ziekte. Volgens sommige bronnen leden ook deze geschiedkundige personen aan de kattenziekte: Genghis Kahn, Alexander de Grote, Julius Caesar, Benito Mussolini en Adolf Hitler.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Meer informatie

Lezers maken Historiek mede mogelijk. Ons steunen kan op verschillende manieren. Lees hier meer.