Dark
Light

Band of Brothers-veteraan ‘Wild Bill’ overleden

1 minuut leestijd
William Guarnere (Still YouTube)
William Guarnere (Still YouTube)

William Guarnere (Still YouTube)
William Guarnere (Still YouTube)
William Guarnere, een bekende Amerikaanse veteraan, is op 90-jarige leeftijd overleden. De belevenissen van de veteraan, die in zijn diensttijd Wild Bill genoemd werd, waren enige jaren geleden te zien in de televisieserie Band of Brothers.


Band of Brothers
Band of Brothers
William Guarnere werd in 1923 geboren in Philadelphia. Tijdens de oorlog maakte hij onderdeel uit van de zogenaamde Easy Company van het 506th Parachute Infantry Regiment. Guarnere was betrokken bij D-Day, Operatie Market Garden in Nederland en de Slag om de Ardennen.

Hij was ook één van de twaalf paratroopers die onder leiding van luitenant Richard Winters bij Manoir de Brécourt vier Duitse 105mm-kanonnen onschadelijk maakten. De Amerikaan ontving hiervoor de “Silver Star”.

Tijdens de Slag om de Ardennen verloor Guarnere een been toen hij een gewonde kameraad probeerde te helpen.

Televisieserie

De verrichtingen van Easy Company werden later opgetekend door schrijver Stephen Ambrose. Op zijn boek werd de tiendelige televisieserie Band of Brothers (2001) gebaseerd. Deze serie van Steven Spielberg en Tom Hanks begint met de training in Amerika voorafgaand aan de landing in Normandië en eindigt in het “Adelaarsnest” van Adolf Hitler, aan het einde van de oorlog. Band of Brothers werd genomineerd voor maar liefst negentien Emmy Awards.

×