Week van de koloniale geschiedenis

Bankbiljet van 100 peso voor Evita

Bankbiljet voor Evita
Argentinië heeft sinds woensdag een bankbiljet met daarop de beeltenis van Eva Perón, ook wel bekend onder de naam Evita. Het biljet is uitgebracht omdat het dit jaar zestig jaar geleden is dat de Argentijnse presidentsvrouw en sociaal activiste overleed aan de gevolgen van baarmoederhalskanker.

Het Evita-bankbiljet werd woensdag officieelonthuld door de huidige Argentijnse president: Christina Fernández. Het gaat om een biljet van 100 peso. Het ontwerp is gebaseerd op een oud ontwerp voor een bankbiljet van 5 peso dat kort na de dood van Evita in 1952 zou worden uitgegeven. Dit biljet kwam er echter nooit omdat Evita’s man, president Juan Perón, in 1955 bij een militaire staatsgreep werd afgezet.

- advertentie -

Eva Perón was 33 jaar oud toen ze op 26 juli 1952 – vandaag precies zestig jaar geleden – overleed aan de gevolgen van baarmoederhalskanker. Ze was zeer geliefd bij het Argentijnse volk en werd liefkozend daarom vaak Evita genoemd. Ze dankte haar populariteit onder meer aan haar charitatieve werk. Ze richtte onder meer een liefdadigheidsvereniging op voor hulp aan de armen.

Daarnaast maakte Evita zich hard voor vrouwenemancipatie. Mede door haar inzet werd in 1947 het vrouwenkiesrecht ingevoerd in Argentinië. Vandaag de dag heeft het Zuid-Amerikaanse land een vrouwelijke president.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: