Bankbiljet van 100 peso voor Evita

Argentinië heeft sinds woensdag een bankbiljet met daarop de beeltenis van Eva Perón, ook wel bekend onder de naam Evita. Het biljet is uitgebracht omdat het dit jaar zestig jaar geleden is dat de Argentijnse presidentsvrouw en sociaal activiste overleed aan de gevolgen van baarmoederhalskanker.

Het Evita-bankbiljet werd woensdag officieel onthuld door de huidige Argentijnse president: Christina Fernández. Het gaat om een biljet van 100 peso. Het ontwerp is gebaseerd op een oud ontwerp voor een bankbiljet van 5 peso dat kort na de dood van Evita in 1952 zou worden uitgegeven. Dit biljet kwam er echter nooit omdat Evita’s man, president Juan Perón, in 1955 bij een militaire staatsgreep werd afgezet.

Eva Perón was 33 jaar oud toen ze op 26 juli 1952 – vandaag precies zestig jaar geleden – overleed aan de gevolgen van baarmoederhalskanker. Ze was zeer geliefd bij het Argentijnse volk en werd liefkozend daarom vaak Evita genoemd. Ze dankte haar populariteit onder meer aan haar charitatieve werk. Ze richtte onder meer een liefdadigheidsvereniging op voor hulp aan de armen.

Daarnaast maakte Evita zich hard voor vrouwenemancipatie. Mede door haar inzet werd in 1947 het vrouwenkiesrecht ingevoerd in Argentinië. Vandaag de dag heeft het Zuid-Amerikaanse land een vrouwelijke president.

- advertentie -

Boek: De terugkeer van Eva perón

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

De klassieke wereld in 52 ontdekkingen - Leonard RutgersDe jodenvervolging in foto'sDe keuze - Leven in vrijheidDe Bourgondiërs - Bart Van LooDe geschiedenis van Nederland in 100 oude kaarten
Gelijk naar geschiedenisboeken over: