Beelden opgedoken van koningin Elizabeth die Hitlergroet brengt

De Britse boulevardkrant The Sun kwam dit weekend naar buiten met een bijzondere video waarop te zien is hoe koningin Elizabeth in haar kinderjaren de Hitlergroet brengt.

De video is vermoedelijk gemaakt in 1933 of 1934 toen de latere koningin zeven jaar oud was. Naast Elizabeth zijn ook prins Edward, diens nichtje Margaret (3) en de latere Queen-Mum te zien. The Sun heeft het spottend over “Their Royal Heilnesses”, maar schrijft wat verder ook dat er geen bewijzen zijn dat koningin Elizabeth ooit nazi-sympathieën heeft gekoesterd. Over prins Edward, de latere koning Edward VIII, gaan al wel langere tijd geruchten over mogelijke nazi-sympathieën.

Buckingham Palace is not amused met de publicatie. Tegenover de BBC liet een woordvoerder weten het bericht “misleidend en oneerlijk” te vinden.

“Het is zeer teleurstellend dat een filmpje dat acht decennia geleden is gemaakt (…) op deze manier wordt geëxploiteerd.”

Volgens het paleis zullen de meeste mensen het filmpje echter wel…

- advertentie -

“…in de juiste context en tijd zien. We zien een spelende familie die even kort refereert aan een gebaar dat destijds overal te zien was in het nieuws.”

Boek: Her Majesty, Queen Elizabeth II

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

De klassieke wereld in 52 ontdekkingen - Leonard RutgersDe jodenvervolging in foto'sDe keuze - Leven in vrijheidDe Bourgondiërs - Bart Van LooDe geschiedenis van Nederland in 100 oude kaarten
Gelijk naar geschiedenisboeken over: