Beelden opgedoken van koningin Elizabeth die Hitlergroet brengt

De Britse boulevardkrant The Sun kwam dit weekend naar buiten met een bijzondere video waarop te zien is hoe koningin Elizabeth in haar kinderjaren de Hitlergroet brengt.

De video is vermoedelijk gemaakt in 1933 of 1934 toen de latere koningin zeven jaar oud was. Naast Elizabeth zijn ook prins Edward, diens nichtje Margaret (3) en de latere Queen-Mum te zien. The Sun heeft het spottend over “Their Royal Heilnesses”, maar schrijft wat verder ook dat er geen bewijzen zijn dat koningin Elizabeth ooit nazi-sympathieën heeft gekoesterd. Over prins Edward, de latere koning Edward VIII, gaan al wel langere tijd geruchten over mogelijke nazi-sympathieën.

Buckingham Palace is not amused met de publicatie. Tegenover de BBC liet een woordvoerder weten het bericht “misleidend en oneerlijk” te vinden.

“Het is zeer teleurstellend dat een filmpje dat acht decennia geleden is gemaakt (…) op deze manier wordt geëxploiteerd.”

Volgens het paleis zullen de meeste mensen het filmpje echter wel…

- advertentie -

“…in de juiste context en tijd zien. We zien een spelende familie die even kort refereert aan een gebaar dat destijds overal te zien was in het nieuws.”

Boek: Her Majesty, Queen Elizabeth II

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: