Beeldend kunstenaar Jits Bakker (76) overleden

Poseidon-Brunnen (1986), Theodor-Heuss-Allee in Frankfurt-Bockenheim
Poseidon-Brunnen (1986), Theodor-Heuss-Allee in Frankfurt-Bockenheim
De Nederlandse kunstenaar Jits Bakker is op 76-jarige leeftijd overleden. Zijn familie heeft dat dinsdag bekendgemaakt


De kunstenaar was met name actief als beeldhouwer. Bakker overleed in zijn atelier in Wageningen. Een paar maanden geleden ontving hij nog de erepenning van de gemeente Renkum.

Zijn werk is terug te vinden in verschillende particuliere en museale collecties. Een jaar geleden onthulde prinses Beatrix een werk van zijn hand voor het Sint Antonius Ziekenhuis in Utrecht. De afgelopen jaren maakte Bakker vooral sculpturen ter herinnering aan de Tweede Wereldoorlog. Het beeld We’ll meet again voor het Airborne Museum Hartenstein in Oosterbeek is ook van zijn hand. Met dit zes meter hoge beeld wilde de kunstenaar de Britse bevolking bedanken. Het is de bedoeling dat dit beeld over enige tijd naar Londen wordt getransporteerd.

De kunstenaar is ook de maker van de Jaap Edentrofee (1972), de sculptuur van de internationale Hockey Champions Trophy.

- advertentie -

Op het landgoed Beerschoten in De Bilt is sinds 2009 een museumbeeldenpark te vinden met dertig werken van Jits Bakker.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: