Week van de koloniale geschiedenis

Maqbool Fida Husain, de ‘Picasso van India’

De controversiële Indiase kunstenaar Maqbool Fida Husain is donderdag op 95-jarige leeftijd overleden. Hussain werd vaak de ‘Picasso van India’ genoemd.

Een naakte ‘moeder India’ – M.F. Hussain
M.F. Hussain overleed in ballingschap in een ziekenhuis in Londen. Vijf jaar geleden ontvluchtte hij zijn geboorteland India nadat een Hindu-groepering een bedrag van acht miljoen euro op zijn hoofd had gezet. De leden van de groepering waren onder meer ontzet over het feit dat de kunstenaar Hindoe-godinnen in zijn werken naakt had afgebeeld. Het werk van Hussain werd door hen vaak bestempeld als pornografisch en blasfemisch.

Hussain behoorde, mede door zijn shockerende werken, tot één van de bekendste moderne kunstenaars van India. De kunstenaar stond er om bekend dat hij altijd op blote voeten liep en dat hij een groot Ferrari-liefhebber was.

Ook buiten India was Hussain een bekend kunstenaar. Verschillende van zijn schilderijen brachten bij internationale veilingen veel geld op. Drie jaar geleden werd bij een veiling van Christie’s ruim een miljoen euro betaald voor werk van zijn hand.

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: