Dark
Light

Beroemde foto Winston Churchill gestolen uit Canadees hotel

Iconische beeld van de oorlogspremier zónder sigaar
Auteur:
2 minuten leestijd
Detail van de foto die Karsh van Winston Churchill maakte
Detail van de foto die Karsh van Winston Churchill maakte (Publiek Domein - wiki)

Enkele maanden geleden blijkt een beroemde foto van Winston Churchill te zijn gestolen uit een hotel in Canada. Het gaat om een foto die de bekende Canadees-Armeense fotograaf Yousuf Karsh in 1941 maakte van de Britse premier, nadat die een toespraak had gegeven in het Canadese parlement.

De originele foto die al decennia in het Château Laurier-hotel in Ottowa hing, blijkt te zijn vervangen door een replica. De diefstal werd onlangs pas opgemerkt nadat een hotelmedewerker ontdekte dat de fotolijst verkeerd hing en afweek van de andere foto’s in de ruimte. In het hotel hangt veel meer werk van fotograaf Karsh, die jarenlang met zijn vrouw in het hotel woonde. Na de melding van de medewerker nam het hotel contact op met de man die de nalatenschap van de fotograaf beheert. Die concludeerde dat de handtekening op de foto niet echt was. Conclusie: de originele foto was gestolen.

Het hotel vroeg bezoekers hierna foto’s op te sturen die ze de laatste tijd in de ruimte met de foto’s maakten. Zo ontdekte men dat de echte foto in de originele lijst ongeveer acht maanden geleden is gestolen, tussen 25 december 2021 en 6 januari 2022. Door wie, is nog onduidelijk.

De foto die Karsh in 1941 van Winston Churchill maakte, bijgenaamd 'The Roaring Lion'
De foto die Karsh in 1941 van Winston Churchill maakte, bijgenaamd ‘The Roaring Lion’ (Publiek Domein – wiki)

Iconisch beeld

De gestolen foto staat bekend als Roaring Lion (Brullende Leeuw). Bijzonder aan dit beeld is dat Winston Churchill er niet met zijn karakteristieke sigaar op staat. Yousuf Karsh wilde de Britse oorlogspremier graag zonder afbeelden en trok de sigaar naar verluidt kort voor de opname eigenhandig uit Churchill’s mond. Later herinnerde de fotograaf zich:

“Toen ik weer bij de camera stond, keek hij zo strijdlustig. Alsof hij me zou kunnen verslinden. En op dat moment nam ik de foto.”

Het bankbiljet met de beeltenis van Winston Churchill
Het bankbiljet met de beeltenis van Winston Churchill
Het zou uiteindelijk een van de beroemdste Churchill-foto’s worden. Het kreeg in 2016 een plek op het Britse 5-pond biljet waarop ook een bekende uitspraak van de premier te zien was:

“I have nothing to offer but blood, toil, tears and sweat” (Ik heb niets meer te bieden dan bloed, hard werken, tranen en zweet.)

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Reageren

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 52.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×