‘Bevroren Traan’ gestolen uit tuin Kamp Westerbork

Een monument in de tuin van Herinneringscentrum Kamp Westerbork, getiteld Bevroren Traan, blijkt onlangs te zijn gestolen. Er is inmiddels aangifte gedaan bij de politie.

Dirk Mulder, directeur van het herinneringscentrum, bemerkte onlangs dat een van de twee glazen tranen van het monument is verwijderd. Het beeld is gemaakt door kunstenares en oud-verzetsstrijdster Truus Menger en staat al sinds 1 december 2001 in de tuin vóór het centrum.

Namen joodse en Sinti kinderen

Het glazen kunstwerk bestaat uit twee sokkels van marmer, waarvan er één hoger is dan de andere. Op elke sokkel staat een glazen object in de vorm van een traan. De eerste traan op de lage sokkel is onbeschreven. Op de tweede traan staan voornamen van kinderen gegraveerd. Het gaat om de namen van joodse en Sinti kinderen die zijn gedeporteerd uit kamp Westerbork. De ‘onbeschreven traan’ is sinds deze week vermist.

Het monument is geïnspireerd op het lied Bevroren tranen van zanger Maarten Peters, dat is opgedragen aan de kunstenares en oud-verzetsstrijdster.

- advertentie -

Het Herinneringscentrum Kamp Westerbork vraagt mensen uit de kijken naar de gestolen traan en eventuele tips door te geven aan de politie in de gemeente Midden-Drenthe.

Boek: Kamp Westerbork in beleving en herinnering

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: