Bevrijding Kamp Westerbork herdacht

Zondagochtend is de bevrijding van kamp Westerbork herdacht in Barak 56, op de historische plek van kamp Westerbork. Het was de herdenking die vorig jaar, 75 jaar na de Tweede Wereldoorlog, niet door kon gaan in verband met de maatregelen tegen het coronavirus.

Gesproken monument: De 102.000 Namen Lezen

Zes dagen en vijf nachten worden op het terrein van voormalig Kamp Westerbork de namen van 102.000 Joden en Roma en Sinti voorgelezen. Zij overleden tijdens de Tweede Wereldoorlog in kampen als Auschwitz, Sobibor, Theresiënstadt en Bergen Belsen als gevolg van de naziterreur.

Nieuwe beelden Westerborkfilm ontdekt

Tijdens onderzoek naar de zogeheten Westerborkfilm, een documentaire die tijdens de oorlog werd gemaakt en zeldzame beelden bevat van deportaties naar de vernietigingskampen, is een tot nu toe onbekend fragment ontdekt.

Een blik in de commandantswoning van Kamp Westerbork

Het groene huis met een glazen kap over zich heen op het voormalige kamp Westerbork is niet te missen. De woning van kampcommandant Albert Konrad Gemmeker (1904-1982) is sinds 2010 in het bezit van Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Het is een van de weinig fysieke overblijfselen van het kamp. Als je

Joodse verzetsstrijders hielpen medegevangenen ontsnappen

Joodse verzetsstrijders in kamp Westerbork hielpen meer dan honderd medegevangenen ontsnappen. In het kamp waren tijdens de oorlog tenminste twee georganiseerde verzetsgroepen actief: de communistisch georiënteerde Groep Van Dien en de meer zionistische Westerweelgroep. Dat blijkt uit nieuw onderzoek voor de website bevrijdingsportretten.nl.

De bewakers van Westerbork

Toen de SS in juli 1942 kamp Westerbork overnam, was het niet nodig om de bestaande kamporganisatie van het in 1939 gebouwde vluchtelingenkamp te veranderen.

1 2 3 6