Het groene huis met een glazen kap over zich heen op het voormalige kamp Westerbork is niet te missen. De woning van kampcommandant Albert Konrad Gemmeker (1904-1982) is sinds 2010 in het bezit van Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Het is een van de weinig fysieke overblijfselen van het kamp. Als je het voormalig kampterrein bezoekt, zie je regelmatig bezoekers dicht tegen
Voor een monument in het museum van Kamp Westerbork worden de komende tijd anderhalf miljoen knopen verzameld. Elke knoop staat symbool voor een kind dat de Holocaust niet overleefde.
Zondagochtend is de bevrijding van kamp Westerbork herdacht in Barak 56, op de historische plek van kamp Westerbork. Het was de herdenking die vorig jaar, 75 jaar na de Tweede Wereldoorlog, niet door kon gaan in verband met de maatregelen tegen het coronavirus.
Zes dagen en vijf nachten worden op het terrein van voormalig Kamp Westerbork de namen van 102.000 Joden en Roma en Sinti voorgelezen. Zij overleden tijdens de Tweede Wereldoorlog in kampen als Auschwitz, Sobibor, Theresiënstadt en Bergen Belsen als gevolg van de naziterreur.
Tijdens onderzoek naar de zogeheten Westerborkfilm, een documentaire die tijdens de oorlog werd gemaakt en zeldzame beelden bevat van deportaties naar de vernietigingskampen, is een tot nu toe onbekend fragment ontdekt.
Een van de eerste activiteiten die mede door het Leo Salo Leo-Fonds mogelijk wordt gemaakt, is een kinderroute voor kinderen vanaf zes jaar.
Joodse verzetsstrijders in kamp Westerbork hielpen meer dan honderd medegevangenen ontsnappen. In het kamp waren tijdens de oorlog tenminste twee georganiseerde verzetsgroepen actief: de communistisch georiënteerde Groep Van Dien en de meer zionistische Westerweelgroep. Dat blijkt uit nieuw onderzoek voor de website bevrijdingsportretten.nl.
Het boek "De 102.000 Namen" telt meer dan 2.100 pagina’s. Deze bladzijden zijn gevuld met de namen van alle uit Nederland weggevoerde en vermoorde Joden, Sinti en Roma.
De Westerborkfilm uit 1944 is opgenomen in het UNESCO Memory of the World Register. De film bevat unieke beelden van het doorgangskamp Westerbork.
Op het voormalig kampterrein van Westerbork wordt op 19 mei ieder jaar herdacht dat op die dag in 1944 er 245 Sinti en Roma naar vernietigingskamp Auschwitz werden getransporteerd.
Vanuit Kamp Westerbork in Drenthe werden tijdens de Tweede Wereldoorlog ruim 100.000 in Nederland wonende Joden en 245 Roma per trein gedeporteerd.
In de nacht van 21 op 22 januari 1943 worden ongeveer 1100 Joodse patiënten en een klein deel van het verplegend personeel van de psychiatrische inrichting 'Het Apeldoornsche Bosch' naar Auschwitz gedeporteerd.
Toen de SS in juli 1942 kamp Westerbork overnam, was het niet nodig om de bestaande kamporganisatie van het in 1939 gebouwde vluchtelingenkamp te veranderen.
Toen de Tweede Wereldoorlog in Nederland ten einde liep, moest – om een Bijltjesdag te voorkomen – snel afgerekend worden met collaborateurs.
In opdracht van kampcommandant Albert Konrad Gemmeker legde kampgevangene Rudolf Breslauer het dagelijks leven in Westerbork op film vast.
Holocaust-overlevende en psychologe Bloeme Evers-Emden is maandag op 90-jarige leeftijd overleden.
Op 12 april 1945 werd Kamp Westerbork bevrijd door Canadese militairen. Het kamp was tijdens de oorlog gebruikt als Joods doorgangskamp.
Het beeld is gemaakt door kunstenares en oud-verzetsstrijdster Truus Menger en staat al sinds 1 december 2001 in de tuin vóór het centrum.
Frits Barend kreeg bij zijn geboorte als tweede naam Jelle mee. Het is een verwijzing naar de oorlogsgeschiedenis van zijn ouders.
Uit onderzoek blijkt dat de ruim 850 gevangenen die in 1945 in kamp Westerbork bevrijd werden, afkomstig waren uit tenminste 13 verschillende landen.
In april wordt de overkapping van de commandantswoning op het kampterrein van Westerbork officieel in gebruik genomen met een theatervoorstelling.