Dark
Light

Kindsoldaat van Hitler

1 minuut leestijd
Herbert Curiël 'Kindsoldaat van Hitler'
Herbert Curiël 'Kindsoldaat van Hitler'

Kindsoldaat van Hitler (Stichting Beter Beeld)
Kindsoldaat van Hitler (Stichting Beter Beeld)
Op zondag 8 maart is de film Kindsoldaat van Hitler te zien in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork; een documentaire over acteur, regisseur en scenarioschrijver Herbert Curiël (1927). Hij was kind van een NSB-er en wilde bij de SS.

Stichting Beter Beeld maakte een film die ingaat op de worsteling met zijn verleden. Filmmakers Marga van Praag en Hans Polak geven een toelichting in het museum. Herbert Curiël is zelf aanwezig en beantwoordt vragen uit het publiek.

Eer van het vaderland

Als NSB-kind werd Herbert Curiël zwaar getreiterd door klasgenoten. Daarom besloot hij “de eer van het vaderland hoog te houden en te vechten voor Mussert”. Als 15-jarige jongen wilde hij in dienst bij de SS. Wanneer hij wordt afgewezen, gaat hij in dienst bij de ‘Kriegsmarine’; een feit dat hem zijn leven achtervolgd heeft.

Zijn vader was al in 1933 lid van de NSB. Herbert Curiël bleef lang geloven in de overwinning van het Derde Rijk. Het einde daarvan beleefde de 17-jarige Curiël aan boord van mijnenveger RKX in de Oostzee, in de omgeving van Kiel.

Curiël ontdekte later pas wat er werkelijk tijdens de oorlog gebeurd was aan de hand van foto’s uit concentratiekampen. Daarnaast komt Herbert er op latere leeftijd achter dat zijn voorouders Joods waren. Vanaf dat moment was hij een jongen met een onuitwisbaar verleden.

Worsteling

Na terugkeer in Nederland duikt Curiël onder maar in 1947 wordt hij tot vijf jaar veroordeeld. De documentaire Kindsoldaat van Hitler gaat in op zijn worsteling met de geschiedenis. Curiël wil met deze film laten zien dat een verkeerde keuze maken op jonge leeftijd grote gevolgen kan hebben.

Het programma start om 14.00 uur in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Toegang tot de filmvoorstelling kost €10,00 inclusief museumbezoek en pendelbus naar kampterrein. Vrienden van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork betalen een toeslag van €1,50.

×