Dark
Light

De Big Ben in Londen – De beroemdste klok ter wereld

Auteur:
1 minuut leestijd
Big Ben in Londen - De beroemdste klok ter wereld (Pixabay)
Big Ben in Londen - De beroemdste klok ter wereld (Pixabay)

In de klokkentoren van het Palace of Westminster in Londen hangt een beroemde klok: de Big Ben. Het is met 13.700 kilo een van de zwaarste klokken ter wereld. De klok is zó beroemd dat zelfs de toren waarin hij hangt vaak Big Ben genoemd wordt, terwijl dit eigenlijk de Elizabeth Tower is.

Sir Benjamin Hall
Sir Benjamin Hall
De Big Ben sloeg voor het eerst op 11 juli 1859. Volgens Britse media heeft de klok sinds die tijd alleen stilgestaan voor werkzaamheden en tijdens slecht weer. De Big Ben ontleent zijn naam aan Sir Benjamin Hall (1802-1867), een politicus van publieke werken die in de negentiende vanwege zijn forse omvang vaak ‘Big Ben’ genoemd. Sir Benjamin Hall maakte zich hard voor de bouw van een grote monumentale klokkentoren. De klok is niet alleen naar hem vernoemd, zijn naam is ook in de bel gegraveerd.

De toren waarin de klok hangt is ongeveer 96 meter hoog en heette vroeger simpelweg Clock Tower. Vanwege het zestigjarige regeringsjubileum van de koningin Elizabeth werd de toren in 2012 omgedoopt in Elizabeth Tower.

Scheef

Kaarsrecht is de toren niet meer. Vanwege de vele bouwwerkzaamheden in Londen is de Big Ben in de loop der tijd gaan overhellen. Dit is ook al met het blote oog te zien. In Groot-Brittannië wordt daarom wel eens de vergelijking getrokken met de Toren van Pisa. Dit is wat overdreven. De toren in Londen staat momenteel in een hoek van 0,26 graden in de richting van het noordwesten. In Pisa bedraagt de overhelling al vier graden.

De Big Ben
De Big Ben

Renovatie

In de zomer van 2017 werd bekendgemaakt dat de klok hard aan renovatie toe is. Er zijn barsten aangetroffen in het mechanisme dat de klok doet luiden en op het metaal zit roest. De renovatie duurt vier jaar. In die periode slaat de klok niet meer ieder uur. Op hoogtijdagen, zoals de jaarwisseling, zal de klok nog wel te horen zijn.

Boek: Big Ben, the Great Clock and the Bells at the Palace of Westminster

Korte video over de Big Ben:

×