Dark
Light

Bijna 200.000 euro voor gouden VOC-munt

Auteur:
1 minuut leestijd
Afbeelding: Heritage Auctions Europe
Afbeelding: Heritage Auctions Europe

Een munt uit 1728 is afgelopen week geveild voor een bedrag van 196.800 euro. Volgens veilinghuis Heritage Auctions Europe in IJsselstein is dit het hoogste bedrag dat ooit in Nederland voor een munt is betaald.

Het gaat om een afslag in goud van een Westfriese dukaton, ook wel bekend als een zilveren rijder vanwege de ridder te paard op de keerzijde. Doorgaans zijn deze munten van zilver. Het geveilde exemplaar betreft een proefslag geslagen in goud. De munt werd enige tijd geleden tijdens opruimwerkzaamheden door een gezin in de Bilt in een sieradenkistje gevonden. De vondst blijkt dus uiterst waardevol.

Dergelijke VOC-munten werden vroeger geslagen in verschillende munthuizen, zoals in Holland (Dordrecht), Utrecht (Utrecht), Zeeland (Middelburg), Gelderland (Harderwijk), Overijssel (Kampen) en West-Friesland (Hoorn). Hierna werden ze geëxporteerd naar voormalig Nederlands Indië. Rijke verzamelaars of hoogwaardigheidsbekleders bestelden soms gouden exemplaren van de munten. Vaak gebeurde dit echter niet waardoor gouden dukatons erg zeldzaam zijn.

Ook interessant: Het ‘grote verhaal’ van de VOC
Boek: Munten & Munten Verzamelen

×