Bijzondere gevonden voorwerpen uit de trein

De conducteur vraagt reizigers bij het verlaten van de trein vaak of ze hun bezittingen mee willen nemen. Toch blijven er nog geregeld zaken in wagons achter.

Als reizigers iets laten liggen in de trein dan wordt dit vijf dagen bewaard op het station waar het is aangetroffen. Daarna gaan de spullen naar het centraal bureau Gevonden Voorwerpen (CBGV) in Utrecht. Daar wordt het drie maanden bewaard alvorens het wordt afgevoerd. Sommige gevonden voorwerpen vindt de NS echter te bijzonder om weg te gooien… Hierdoor zijn in de loop der tijd toch veel bijzondere gevonden voorwerpen bewaard. Van een doopjurk tot een opgezet knaagdier en van een Sovjet-tankmuts tot een kunstbeen been. Een deel van deze bijzondere gevonden voorwerpen is recent overgebracht naar het Spoorwegmuseum om tentoongesteld te worden in een aparte vitrine. Conservator Tuur Verdonck:

“Het is van een aantal voorwerpen hoogst opmerkelijk dat deze niet zijn opgehaald. Voor het museum geeft het een aardig inkijkje in wat mensen zoal laten liggen in de trein.”

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

De klassieke wereld in 52 ontdekkingen - Leonard RutgersDe jodenvervolging in foto'sDe keuze - Leven in vrijheidDe Bourgondiërs - Bart Van LooDe geschiedenis van Nederland in 100 oude kaarten
Gelijk naar geschiedenisboeken over: