Dark
Light

Bijzondere gevonden voorwerpen uit de trein

Auteur:
1 minuut leestijd
Still video
Still video

De conducteur vraagt reizigers bij het verlaten van de trein vaak of ze hun bezittingen mee willen nemen. Toch blijven er nog geregeld zaken in wagons achter.

Als reizigers iets laten liggen in de trein dan wordt dit vijf dagen bewaard op het station waar het is aangetroffen. Daarna gaan de spullen naar het centraal bureau Gevonden Voorwerpen (CBGV) in Utrecht. Daar wordt het drie maanden bewaard alvorens het wordt afgevoerd. Sommige gevonden voorwerpen vindt de NS echter te bijzonder om weg te gooien… Hierdoor zijn in de loop der tijd toch veel bijzondere gevonden voorwerpen bewaard. Van een doopjurk tot een opgezet knaagdier en van een Sovjet-tankmuts tot een kunstbeen been. Een deel van deze bijzondere gevonden voorwerpen is recent overgebracht naar het Spoorwegmuseum om tentoongesteld te worden in een aparte vitrine. Conservator Tuur Verdonck:

“Het is van een aantal voorwerpen hoogst opmerkelijk dat deze niet zijn opgehaald. Voor het museum geeft het een aardig inkijkje in wat mensen zoal laten liggen in de trein.”

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.323 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×