Week van de koloniale geschiedenis
Dark
Light

Bijzondere gevonden voorwerpen uit de trein

1 minuut leestijd
Still video
Still video

De conducteur vraagt reizigers bij het verlaten van de trein vaak of ze hun bezittingen mee willen nemen. Toch blijven er nog geregeld zaken in wagons achter.

Als reizigers iets laten liggen in de trein dan wordt dit vijf dagen bewaard op het station waar het is aangetroffen. Daarna gaan de spullen naar het centraal bureau Gevonden Voorwerpen (CBGV) in Utrecht. Daar wordt het drie maanden bewaard alvorens het wordt afgevoerd. Sommige gevonden voorwerpen vindt de NS echter te bijzonder om weg te gooien… Hierdoor zijn in de loop der tijd toch veel bijzondere gevonden voorwerpen bewaard. Van een doopjurk tot een opgezet knaagdier en van een Sovjet-tankmuts tot een kunstbeen been. Een deel van deze bijzondere gevonden voorwerpen is recent overgebracht naar het Spoorwegmuseum om tentoongesteld te worden in een aparte vitrine. Conservator Tuur Verdonck:

“Het is van een aantal voorwerpen hoogst opmerkelijk dat deze niet zijn opgehaald. Voor het museum geeft het een aardig inkijkje in wat mensen zoal laten liggen in de trein.”

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Meer informatie

Lezers maken Historiek mede mogelijk. Ons steunen kan op verschillende manieren. Lees hier meer.