Bloedbad München 1972 herdacht

Herdenkingsplaquette in München
Op het voormalige militaire vliegveld Fürstenfeldbruck bij München wordt woensdag de gijzeling van Israëlische atleten tijdens de Olympische Spelen van 1972 herdacht. De meeste slachtoffers van het drama kwamen veertig jaar geleden op deze locatie om het leven.

Tijdens de Olympische Spelen van 1972 werden elf atleten en officials van de Israëlische sportploeg gegijzeld door leden van de Palestijnseterreurbeweging Zwarte September. De gijzelnemers eisten de vrijlating van 234 gevangenen uit de Israëlische gevangenis. Daarnaast wilden ze dat twee leden van de links extremistische terreurgroep Rote Armee Fraktion (RAF), Andreas Baader en Ulrike Meinhof, vrijgelaten zouden worden.

- advertentie -

Bij de legerplaats Fürstenfeldbruck werd destijds een reddingsoperatie ondernomen. Daarbij kwamen alle acht toen nog aanwezige gegijzelden en vijf van de acht gijzelnemers om het leven.

De herdenking wordt woensdag onder meer bijgewoond door atleten die het drama van 1972 overleefden en door nabestaanden van slachtoffers. Verder zijn er ongeveer vijfhonderd politici en sportfunctionarissen bij de herdenking. In de deelstaat Beieren gaan de vlaggen woensdag halfstok.

Onlangs maakten verschillende groeperingen zich nog hard voor de instelling van een minuut stilte bij de openingsceremonie van de Olympische Spelen. Onder meer de Amerikaanse president Barack Obama sprak zich er voor uit. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) gaf echter aan geen herdenking te willen. Leden van het comité zijn woensdag wel aanwezig bij de herdenking op het voormalige militaire vliegveld Furstenfeldbruck.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: