Feesten voor de VOC

Naast de verhalencultuur leeft het kolonialisme ook voort in uiterlijk vertoon. Vanaf de tweede helft van de negentiende eeuw werd de herinnering aan Jan Pieterszoon Coen en zijn daden nieuw leven ingeblazen, ter ondersteuning van de koloniale gebiedsuitbreidingen die onophoudelijk doorgingen en ook bekritiseerd werden. Multatuli kwam in 1860 met

Bevrijding Kamp Westerbork herdacht

Zondagochtend is de bevrijding van kamp Westerbork herdacht in Barak 56, op de historische plek van kamp Westerbork. Het was de herdenking die vorig jaar, 75 jaar na de Tweede Wereldoorlog, niet door kon gaan in verband met de maatregelen tegen het coronavirus.

Historische jubilea in 2021

Ieder jaar zijn er grote en minder grote historische vieringen en herdenkingen. In 2020 is er veel afgelast of doorgeschoven naar 2021; vooral op het vlak van 75 jaar Bevrijding. Of er in het nieuwe jaar veel kan doorgaan is nog maar afwachten. Niettemin hebben we alvast een vijftal historische

Koning bij Nationale Herdenking 15 augustus 1945

Bij het Indisch Monument wordt ieder jaar op 15 augustus herdacht dat op die dag een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. In het bijzonder wordt dan stilgestaan bij álle slachtoffers van de oorlog tegen Japan en de Japanse bezetting van Nederlands-Indië.

10 april 1944 – Bombardement op Merelbeke

Slechts 154 bommen (9%) troffen het station, de rest kreeg Merelbeke te verwerken. Hele gezinnen die ’s avonds in bed lagen waren samen gedood. Vele Merelbekenaren waren naar de kelders gevlucht.

Waterloodag (18 juni) – Voorloper van 4 en 5 mei

Napoleon Bonaparte werd op 18 juni 1815 definitief verslagen in de Slag bij Waterloo. Deze slag had een grote impact op de Nederlanders: vrijwel iedereen had wel een bekende of een familielid die betrokken was bij de veldslag. Om die reden vond vanaf 18 juni 1816 jaarlijks een herdenk- en

Totale Oorlog in Vlaanderen

In het oorlogsjaar 1917, precies honderd jaar geleden, beleefde deze streek van België zijn grootste en vernietigendste veldslagen.

Het Sovjetmonument in Treptow (Berlijn)

Wij hebben onze Bevrijdingsdag al achter de rug, maar in Rusland wordt de “Dag van de Overwinning”, het einde van de Grote Vaderlandse Oorlog, pas op 9 mei gevierd.

De Erelijst van Gevallenen 1940-1945

De Erelijst van Gevallenen 1940-1945 bevat de namen van de Nederlandse militairen en verzetsstrijders die tijdens de Tweede Wereldoorlog om het leven kwamen.

1 2 3 11