Dark
Light

Boek over weduwe Anton van der Waals wordt verfilmd

Auteur:
1 minuut leestijd

De filmrechten van het boek Oorlogsliefde, de weduwe Van der Waals van journalist en historicus Auke Kok zijn verkocht. Zijn uitgever heeft dat deze week bekendgemaakt.

Oorlogsliefde - De weduwe van der Waals
Oorlogsliefde – De weduwe van der Waals
Het boek vertelt het verhaal van Corrie den Held die in 1944 trouwde met een van Nederlands meest beruchte landverraders: Anton van der Waals (1912-1950). Deze Van der Waals infiltreerde in verzetsgroepen zodat hij ze vervolgens kon laten oprollen door de Duitsers.

Corrie den Held was achttien jaar toen Van der Waals haar het hof maakte. Hij deed zich voor als jonkheer en wist al snel het hart van het jonge meisje te veroveren. Op 28 juni 1944 traden ze in het huwelijk. Aanvankelijk dacht Corrie dat haar man, die altijd goed voor haar zorgde, actief was in het verzet. Op den duur sloeg echter de twijfel toe en kreeg ze het vermoeden dat hij dubbelspel speelde en misschien een verrader, of zelfs een moordenaar was. Toen kon ze voor haar gevoel echter niet meer terug.

Anton van der Waals werd na de oorlog ter dood veroordeeld. Op 26 januari 1950 werd hij op de Waalsdorpervlakte geëxecuteerd. Corrie hertrouwde na de oorlog en kreeg vier dochters.

Auke Kok had al een biografie van Anton van der Waals geschreven toen hij in 2010 Oorlogsliefde, de weduwe Van der Waals publiceerde. De auteur sprak voor dit boek verschillende keren met Corrie den Held. Bijzonder, want ze had voor die tijd nooit over haar verleden gesproken.

De filmrechten van het boek zijn onlangs verkocht aan Lemming Film. Zij verwierven eerder al de filmrechten van Holleeder. De jonge jaren, een ander boek van Kok. De verfilming van dat boek draait naar verwachting in 2014 in de bioscopen.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×