Dark
Light

Boijmans koopt bijzondere tekening Van Eyck

Auteur:
1 minuut leestijd

De ontdekte tekening – Afb: Boijmans
De ontdekte tekening – Afb: Boijmans
Museum Boijmans van Beuningen heeft een bijzondere tekening gekocht die afkomstig is uit het atelier van de gebroeders Van Eyck.


De tekening werd zo’n veertig jaar geleden door een Nederlander gekocht op een boedelveiling in het noorden van het land. De koper betaalde er slechts tien euro voor. Het ging hem niet eens echt om de tekening, hij vond vooral de lijst de moeite waard. Niet de mooie lijst, maar de tekening zelf bleek echter van grote waarde.

Conservator Friso Lammertse ontdekte het werk in aanloop naar een tentoonstelling over de gebroeders Van Eyck. In het najaar van 2012 maakte hij in het televisieprogramma De Wereld Draait Door bekend dat het om een tot nu toe onbekende tekening uit het atelier van de broers ging. Museum Boijmans van Beuningen heeft de bijzondere tekening nu aangeschaft. Het bijzondere werk wordt binnenkort in Parijs tentoongesteld, maar de komende maand is hij nog te zien in een speciale presentatie in het museum zelf.

De tekening heeft een hoge horizon waarop zich in de verte Jeruzalem aftekent. Ook de kruisiging van Christus is te zien, te midden van een enorme mensenmassa. Boijmans:

De tekening is verbluffend in de consequent verfijnde en gedetailleerde uitvoering. Op grond van de schilderachtige manier van tekenen, het gebruik van vormen en de toepassing van een zeldzame techniek met goud- en zilverstift, die ook is gebruikt in een ander werk van Van Eyck, is de tekening met zekerheid te herleiden naar de werkplaats van Jan van Eyck.

×