Week van de koloniale geschiedenis

Bokskampioen Teófilo Stevenson (60) overleden

Teófilo Stevenson, 1985 – Foto: Bundesarchiv
De Cubaanse bokser Teófilo Stevenson is maandag op zestigjarige leeftijd overleden. Cubaanse media hebben dat bekendgemaakt.

Teófilo Stevenson kan met recht een bokslegende genoemd worden. Hij slaagde er namelijk in tijdens drie opeenvolgende Olympische Spelen goud te winnen. Slechts drie boksers slaagden daar ooit in.

Stevenson behaalde goud tijdens de Olympische Spelen van 1972, 1976 en 1980. Daarnaast haalde hij ook drie keer goud op de wereldkampioenschappen amateurboksen en tweemaal goud op de Pan-Amerikaanse Spelen.

- advertentie -

De Cubaan had overigens ook graag meegedaan aan de Olympische Spelen van 1984 in Los Angeles. Dat ging echter niet door omdat Cuba die editie van het internationale sportevenement boycotte.

Na de Spelen van 1976 kreeg Stevenson miljoenen aangeboden voor een gevecht tegen de beroemde bokser Muhammad Ali. De Cubaan sloeg het aanbod echter af.


Stevenson stopte in 1986 met boksen. Hij sloot zijn loopbaan af met 301 zeges in 321 gevechten. Daarna ging hij werken voor de Cubaanse boksbond. Hij trainde onder meer Felix Savon, een Cubaanse bokser die net als Stevenson drie keer goud won bij de Olympische Spelen.

Teófilo Stevenson verslaat Piotr Zaev tijdens de Olympische Spelen van 1980

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: