Dark
Light

Bokskampioen Teófilo Stevenson (60) overleden

Auteur:
1 minuut leestijd

Teófilo Stevenson, 1985 – Foto: Bundesarchiv
De Cubaanse bokser Teófilo Stevenson is maandag op zestigjarige leeftijd overleden. Cubaanse media hebben dat bekendgemaakt.

Teófilo Stevenson kan met recht een bokslegende genoemd worden. Hij slaagde er namelijk in tijdens drie opeenvolgende Olympische Spelen goud te winnen. Slechts drie boksers slaagden daar ooit in.

Stevenson behaalde goud tijdens de Olympische Spelen van 1972, 1976 en 1980. Daarnaast haalde hij ook drie keer goud op de wereldkampioenschappen amateurboksen en tweemaal goud op de Pan-Amerikaanse Spelen.

De Cubaan had overigens ook graag meegedaan aan de Olympische Spelen van 1984 in Los Angeles. Dat ging echter niet door omdat Cuba die editie van het internationale sportevenement boycotte.

Na de Spelen van 1976 kreeg Stevenson miljoenen aangeboden voor een gevecht tegen de beroemde bokser Muhammad Ali. De Cubaan sloeg het aanbod echter af.


Stevenson stopte in 1986 met boksen. Hij sloot zijn loopbaan af met 301 zeges in 321 gevechten. Daarna ging hij werken voor de Cubaanse boksbond. Hij trainde onder meer Felix Savon, een Cubaanse bokser die net als Stevenson drie keer goud won bij de Olympische Spelen.

Teófilo Stevenson verslaat Piotr Zaev tijdens de Olympische Spelen van 1980

×