De diamantdiaspora

De Tweede Wereldoorlog schudt Antwerpen stevig door elkaar. Op zoek naar een veiliger bestaan migreren vele Joden naar Havana. Die beslissing brengt een groot deel van de Antwerpse diamantsector naar Cuba.

Opstanden in de Spaanse koloniën

Aan het eind van de negentiende eeuw kwam de Spaanse regering onder grote druk te staan van onafhankelijkheidsbewegingen in Cuba, Puerto Rico en de Filipijnen.

Onthullingen ex-lijfwacht over Fidel Castro

Sánchez was niet zo maar een lijfwacht, maar een intieme vertrouweling van Castro, die tevens bekend stond om zijn schiettalent: in 1992 werd hij verkozen tot de beste scherpschutter van Cuba.

Teksten Che Guevara op werelderfgoedlijst

De geschriften van revolutionair Che Guevara zijn door Unesco toegevoegd aan het Memory of the World-register. Het Memory of the World-register van Unesco bevat een paar honderd documenten die gezien worden als uniek voor het ‘geheugen van de wereld’. De geschriften van Che Guevara verdienen wat VN-organisatie Unesco ook een

Boliviaans dagboek Che Guevara online te bekijken

Een kopie van een handgeschreven dagboek van Che Guevara, hét symbool van de Cubaanse revolutie, is sinds deze week online te bekijken. Het gaat om het dagboek dat de revolutionair in de periode voor zijn dood in 1967 bijhield in de bergen van Bolivia. De in Argentinië geboren Che Guevara

Cuba viert 50 jaar revolutie

In Cuba is gisteren stilgestaan bij het feit dat Fidel Castro vijftig jaar geleden de macht greep. De staatsgreep van Castro maakte een einde aan het bewind van Fulgencio Batista.

Varkensbaai-incident (1961)

Mislukte aanval van een groep, door de Amerikaanse CIA ondersteunde, Cubaanse ballingen op het communistische bestuur van Fidel Castro.