Week van de koloniale geschiedenis

Bouterse roept eigen staatsgreep uit tot feestdag

Desi Bouterse – Foto: Pieter Van Maele

De dag waarop Desi Bouterse in 1980 samen met vijftien andere sergeanten een coup pleegde, is door de Surinaamse president uitgeroepen tot een nationale feestdag.

Desi Bouterse nam op 25 februari 1980, samen met Roy Horb en veertien andere sergeanten, deel aan de sergeantencoup. Hierbij werd de regering van Henck Arron, de eerste premier van de Republiek Suriname, omvergeworpen.

Bouterse, de huidige president van Suriname, heeft de dag waarop de coup gepleegd werd nu tot een nationale feestdag gemaakt. De president heeft de commissie Herdenking 25 februari in het leven geroepen. Deze commissie moet de feestdag vorm gaan geven.

- advertentie -

Niet iedereen in Suriname is van mening dat de coup van 1980 een zegen was voor het land. Bouterse’s voorganger, Ronald Venetiaan, zei tijdens de herdenking van de coup vorig jaar nog dat de staatsgreep “fout was geweest” en dat deze een “vernietigende werking” op de samenleving had gehad.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: