Dark
Light

Bouterse roept eigen staatsgreep uit tot feestdag

Auteur:
1 minuut leestijd

Desi Bouterse – Foto: Pieter Van Maele

De dag waarop Desi Bouterse in 1980 samen met vijftien andere sergeanten een coup pleegde, is door de Surinaamse president uitgeroepen tot een nationale feestdag.

Desi Bouterse nam op 25 februari 1980, samen met Roy Horb en veertien andere sergeanten, deel aan de sergeantencoup. Hierbij werd de regering van Henck Arron, de eerste premier van de Republiek Suriname, omvergeworpen.

Bouterse, de huidige president van Suriname, heeft de dag waarop de coup gepleegd werd nu tot een nationale feestdag gemaakt. De president heeft de commissie Herdenking 25 februari in het leven geroepen. Deze commissie moet de feestdag vorm gaan geven.

Niet iedereen in Suriname is van mening dat de coup van 1980 een zegen was voor het land. Bouterse’s voorganger, Ronald Venetiaan, zei tijdens de herdenking van de coup vorig jaar nog dat de staatsgreep “fout was geweest” en dat deze een “vernietigende werking” op de samenleving had gehad.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (49.599 actieve abonnees)

"Ruim 49.000 geschiedenisliefhebbers ontvangen wekelijks onze gratis nieuwsbrief."

Meld u ook aan