Dark
Light

Bouwtekeningen Amersfoortse monumenten online

Project gelanceerd tijdens Open Monumentendag
Auteur:
1 minuut leestijd
Tekening van het station van Amersfoort
Tekening van het station van Amersfoort

Archief Eemland gaat de bouwtekeningen van de bijna 6000 monumenten in Amersfoort online zetten. Tijdens Open Monumentendag, geeft de Amersfoortse wethouder Yvonne Kemmerling, het startsein voor het online brengen van de tekeningen.

Het archief kreeg eerder dit jaar de bouwtekeningen van het gemeentelijk bureau Monumentenzorg overgedragen. De tekeningen dateren van ongeveer 1835 tot 1985 en bevatten daarmee 150 jaar bouwgeschiedenis. Hierboven een bouwtekening van het station van Amersfoort. Het archief:

“Het is een prachtige nieuwe bron voor onderzoekers. Zeker tekeningen van gebouwen of verbouwingen die nooit zijn gerealiseerd, geven informatie die tot nog toe bij weinig mensen bekend was. Daarnaast zijn veel tekeningen een lust voor het oog.”

De tekeningen zijn gemaakt door architecten en bouwkundigen die in dienst waren van de gemeente Amersfoort. De tekeningen zijn vanaf de lancering als afdruk of download bestelbaar via de website van Archief Eemland.

Tijdens Open Monumentendag worden de eerste 1600 tekeningen online toegankelijk gemaakt. De overige 4400 tekeningen worden in de loop van 2016 in delen toegevoegd zodra deze beschikbaar zijn.

Boek: De Nederlandse architectuur 1000-2010

×