Dark
Light

C-Mine in Genk winnaar Vlaamse Monumentenprijs

Auteur:
2 minuten leestijd

C-Mine  in Genk - Foto: Onroerend Erfgoed
C-Mine in Genk – Foto: Onroerend Erfgoed
De Vlaamse Monumentenprijs is dit jaar gewonnen door C-Mine in Genk. De Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, Geert Bourgeois, heeft dat maandag bekendgemaakt. Aan de prijs is een geldbedrag van 15.000 euro verbonden.


De Monumentenprijs bekroont ieder jaar een privé- of overheidsinitiatief met bijzonder belang of belangrijke verdiensten op het vlak van monumentenzorg, landschapszorg of archeologie. Minister Bourgeois:

Met de Vlaamse Monumentenprijs wil ik de zorg voor onroerend erfgoed in de kijker zetten. We moeten het talrijk waardevol Vlaams erfgoed goed behandelen en bewaren, maar meteen ook zo goed mogelijk ontsluiten en een publieke functie geven.

C-Mine won de prijs vanwege de restauratie en herbestemming van de voormalige mijnsite van Winterslag in Genk. De minister over de winnaar:

C-Mine is uitgegroeid tot een heel geslaagd voorbeeld van herbestemming van en zorg voor het onroerend erfgoed. De nog resterende machines, tegelwerken, wandbekledingen en andere waardevolle elementen werden met de grootste omzichtigheid behouden en gerestaureerd. De site heeft bovendien een belangrijke hefboomfunctie en grote uitstraling voor het behoud van het mijnpatrimonium en de herbestemming van soortgelijke sites.

De geschiedenis van Winterslag gaat terug tot in 1901 toen er voor de eerste keer een kolenlaag in de ondergrond wordt aangeboord. In 1917 startte de productie van steenkool in Winterslag. Exact vijfentwintig jaar geleden, in 1988, werd de mijn gesloten.

Beschermd monument

In 1993 werden elf van de oorspronkelijk vijfenveertig gebouwen en relicten beschermd als monument. In 2001 kocht de stad Genk de site aan en werd na een grondig onderzoek gestart met de restauratie en herbestemming van de gebouwen.

C-Mine is wat Bourgeois betreft “een bijzonder voorbeeld van hoe monumentenzorg en een hedendaagse invulling van industrieel erfgoed hand in hand gaan”.

Er waren vier genomineerde laureaten voor de Vlaamse Monumentenprijs 2013. Naast C-Mine waren dit CC de Grote Post in Oostende, de Sint-Dionysiuskerk in Sint-Denijs-Westrem en Villa Elza in Wenduine. De vier laureaten krijgen elk 2.500 euro. De winnaar ontvangt daarbovenop nog eens 12.500 euro.

De laureaten en de winnaar van de Vlaamse Monumentenprijs zijn zaterdag 8 september tijdens Open Monumentendag door het publiek te bekijken.

Gerelateerde boeken:

Oprichter (2008) en algemeen beheerder Historiek. Wil via de site historische achtergronden toegankelijk maken voor een breed publiek. Dit onder het motto: "Omdat we ook van gisteren zijn".

Recent gepubliceerd

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×