Dark
Light

Mijnwerkers

Artikelen over mijnwerkers en het mijnverleden. Met name over de mijnwerkgeschiedenis van Limburg. Foto's verhalen en meer. Overzicht van Boeken over mijnwerkers en mijnverleden
Overzicht van het verwoeste ketelhuis. Twee van de behouden ketels zijn duidelijk zichtbaar.

De mijnramp op de Laura (1908)

Het werk in de Zuid-Limburgse steenkolenmijnen was vies en ongezond, maar vooral gevaarlijk. Honderden ‘koempels’ kwamen vanaf het begin van de twintigste eeuw om het leven bij ongelukken die voornamelijk ondergronds plaatsvonden. Op 15 september 1908 ging het voor de eerste keer bovengronds goed mis. Op de mijn Laura in Eygelshoven verongelukten die dag zeven mijnwerkers bij een explosie in
Val van de Lange Jan in Heerlen, 21 augustus 1976

De wraak van de Lange Jan

Op 21 augustus 1976 werd de schoorsteen van de laatste steenkolenmijn opgeblazen. Vlekkeloos verliep deze operatie echter niet. De schoorsteen, bijgenaamd De Lange Jan, viel de verkeerde kant op en veroorzaakte een enorme schade.... Al snel werd onder de Heerlenaren gezegd dat de schoorsteen wraak had genomen.
Mijnmuseum de Beukel

Mijnbouw in Limburg

Als je vandaag de dag door de straten van Heerlen struint, zie je vrijwel niets meer wat te maken heeft met “ons mijnverleden”. Alleen schacht 2 van de voormalige Oranje Nassau Mijn 1 is een van de weinige nog tastbare herinneringen aan deze periode.

Hoger pensioen voor duizenden oud-mijnwerkers

De pensioenen van bijna 28.000 oud-mijnwerkers en mijnbeambten zijn overgedragen aan verzekeraar Aegon. Voor de oud-koempels is dat interessant. Hun pensioenen worden door de overdracht in januari namelijk met ruim acht procent verhoogd.

C-Mine in Genk winnaar Vlaamse Monumentenprijs

De Vlaamse Monumentenprijs is dit jaar gewonnen door C-Mine in Genk. De Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, Geert Bourgeois, heeft dat maandag bekendgemaakt. Aan de prijs is een geldbedrag van 15.000 euro verbonden.
Mijnmusem de Beukel van Roy Simons

Zestienjarige wint publieksprijs Geschiedenis Online prijs

De zestienjarige Roy Simons heeft de publieksprijs van de Geschiedenis Online Prijs 2012 gewonnen met zijn website www.mijnbouw.webklik.nl. Op deze website, van virtueel Mijnmuseum De Beukel, staan verhalen, foto’s en films over de geschiedenis van de Zuid-Limburgse mijnbouw.

Restauratiepremie voor mijntorens Beringen

De Vlaamse minister van Onroerend Erfgoed, Geert Bourgeois, heeft een restauratiepremie van ruim 1,4 miljoen euro uitgetrokken voor de restauratie van de koeltorens op de voormalige steenkoolmijnsite in Beringen. De vier torens, die sinds 1993 op de lijst van beschermde monumenten staan, werden vroeger gebruikt om het water van de elektriciteitscentrale af te koelen. De betonnen torens zijn allen verschillend

Bescherming voor mijnerfgoed in Houthalen

Het hoofdgebouw van de steenkoolmijn in Houthalen en de mijnschool in diezelfde plaats hebben van Geert Bourgeois, de Vlaamse minister van Onroerend Erfgoed, de status van voorlopige bescherming gekregen. Het is de bedoeling dat de twee locaties binnen een jaar de status van definitieve bescherming krijgt.

Wieliczka, of een geschiedenis over zout

Tegenwoordig is zout uit ons dagelijks leven bijna niet meer weg te denken. Zout, de alledaagse benaming voor natriumchloride, is immers goedkoop, overal verkrijgbaar en speelt ongetwijfeld nog steeds een belangrijke rol als smaakversterker bij de bereiding van onze gerechten. Zout was echter door de eeuwen heen veel meer dan dat. Een plaats waar tot voor kort aan intensieve zoutwinning
Mijnwerker (DSM - DeMijnen.nl)

‘Kijk, met dat apparaat werkte ik’

Sinds ongeveer een week zijn op de website www.deMijnen.nl bijna zesduizend foto’s te zien die in de periode tussen 1900 en 1975 werden gemaakt in de Nederlandse staatsmijnen. Unieke foto’s uit het archief van DSM.