Dark
Light

Mijnwerkers

Artikelen over mijnwerkers en het mijnverleden. Met name over de mijnwerkgeschiedenis van Limburg. Foto's verhalen en meer. Overzicht van Boeken over mijnwerkers en mijnverleden
Val van de Lange Jan in Heerlen, 21 augustus 1976

De wraak van de Lange Jan

Op 21 augustus 1976 werd de schoorsteen van de laatste steenkolenmijn opgeblazen. Vlekkeloos verliep deze operatie echter niet. De schoorsteen, bijgenaamd De Lange Jan, viel de verkeerde kant op en veroorzaakte een enorme schade.... Al snel werd onder de Heerlenaren gezegd dat de schoorsteen wraak had genomen.
3 minuten leestijd
Het mijnterrein in voorjaarsbloei.Bron afbeeldingen: Staatsmijn Beatrix - Luc Wolters (uitgeverij Vantilt)Het mijnterrein in voorjaarsbloei.Bron afbeeldingen: Staatsmijn Beatrix - Luc Wolters (uitgeverij Vantilt)

Staatsmijn Beatrix, de mijn die nooit in gebruik werd genomen

Staatsmijn Beatrix was gepland in een gebied waar met succes steenkool kon worden gedolven. De mijn zou de modernste van Europa worden en grote positieve gevolgen hebben voor de werkgelegenheid in Midden-Limburg. Alle voorbereidingen ten spijt besloot het Rijk in 1962 te stoppen met de verdere aanleg van de mijn, vanwege beschikbaarheid van aardolie, aardgas en kernenergie.
10 minuten leestijd
Mijnmuseum de Beukel

Mijnbouw in Limburg

Als je vandaag de dag door de straten van Heerlen struint, zie je vrijwel niets meer wat te maken heeft met “ons mijnverleden”. Alleen schacht 2 van de voormalige Oranje Nassau Mijn 1 is een van de weinige nog tastbare herinneringen aan deze periode.
8 minuten leestijd

Hoger pensioen voor duizenden oud-mijnwerkers

De pensioenen van bijna 28.000 oud-mijnwerkers en mijnbeambten zijn overgedragen aan verzekeraar Aegon. Voor de oud-koempels is dat interessant. Hun pensioenen worden door de overdracht in januari namelijk met ruim acht procent verhoogd.
1 minuut leestijd

C-Mine in Genk winnaar Vlaamse Monumentenprijs

De Vlaamse Monumentenprijs is dit jaar gewonnen door C-Mine in Genk. De Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, Geert Bourgeois, heeft dat maandag bekendgemaakt. Aan de prijs is een geldbedrag van 15.000 euro verbonden.
2 minuten leestijd

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.323 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×