Dark
Light

Caldarium – Hete ruimte in het Romeinse badhuis

Auteur:
1 minuut leestijd
Caldarium van de Romeinse baden in Bath, Engeland. De vloer is hier verwijderd zodat te zien is hoe de warme lucht de vloer verwarmde
Caldarium van de Romeinse baden in Bath, Engeland. De vloer is hier verwijderd zodat te zien is hoe de warme lucht de vloer verwarmde (CC BY-SA 3.0 - wiki)

Een caldarium (of calidarium / cella coctilium) is de benaming voor een ruimte in een Romeins badhuis waar zich de hete dompelbaden bevonden en waar de luchtvochtigheid vrij hoog was. De ruimte werd gebruikt als een soort hedendaagse sauna.

Het woord caldarium is afgeleid van het Latijnse woord calda wat warm water betekent.

Het water in het caldarium werd verwarmd met behulp van het zogeheten hypocaustum. Dit was een verwarmingssysteem waarvan de buizen door de muren en de vloer van het caldarium liepen. Het water of licht in deze gangen werd verwarmd via een houtvuur waardoor de temperatuur in de omliggende ruimte(n) beïnvloed kon worden. Op deze manier zorgde men elders ook voor vloerverwarming en kon men bijvoorbeeld het water in luxe visvijvers op temperatuur houden.

Bij een caldarium was soms ook een laconicum of sudatorium (zweetkamer) te vinden.

Andere ruimten in het badhuis waren bijvoorbeeld het frigidarium (waar koudwaterbaden te vinden waren) en het tepidarium (lauw water).

Bronnen

-https://www.britannica.com/technology/thermae
-https://historiek.net/geschiedenis-verwarming-cv/79418/
-https://historiek.net/thermen-thermae-betekenis-badcultuur/103976/
×