Romeinse thermen en de Romeinse badcultuur

/
2 minuten leestijd
Model van de Thermen van Trajanus (CC BY-SA 3.0 - Cassius Ahenobarbus - wiki)
Model van de Thermen van Trajanus (CC BY-SA 3.0 - Cassius Ahenobarbus - wiki)

De thermen – in het Latijn thermae – is de naam die de badhuizen uit de Romeinse Tijd kregen. De Romeinen introduceerden hun thermen in heel Europa. Hoe zag de Romeinse badcultuur er in hoofdlijnen uit?

Romeinen niet de uitvinders van badhuizen

Romeinse baden in Bath  (CC BY 2.5 - Diliff - wiki)
Romeinse baden in Bath
(CC BY 2.5 – Diliff – wiki)
Overigens waren de Romeinen niet de uitvinders van het fenomeen badhuis. In het paleis van de stad Mari in Mesopotamië, zijn op de westzijde van de rivier de Eufraat ook ruïnes gevonden van een badhuis met toiletten, die rond 2350 v.Chr. in bedrijf waren.

Herkomst en betekenis van thermen

Het begrip is afgeleid van het Griekse bijvoeglijke naamwoord thermós, wat ‘warm’ betekent. De eerste zwembaden ontstonden in het Romeinse Rijk in de derde eeuw voor Christus. Het betrof baden in particuliere woningen. Vanaf de tweede eeuw v.Chr. kwamen ook publieke zwembaden op. Het idee van badruimten namen de Romeinen over van de Gieken, die eigen sportscholen met zwembaden en wasgelegenheden hadden (de gymnasia). Ze verbeterden dit concept en voegden onder meer vloer- en badverwarming toe.

Voor kleinere zwembaden en badhuizen gebruikten de Romeinen zelf de naam balneae (‘baden’). Wanneer ze spraken over thermae, bedoelden ze de grotere badcomplexen, zoals de bekende Thermen van Diocletianus en de Thermen van Caracalla (ook wel de Thermae Antoninianae genoemd en geopend in 217 door keizer Septimius Severus en diens zoon Caracalla), beide in Rome.

Romeinse badcultuur

Op het hoogtepunt van de Romeinse badcultuur, die aanbrak met de tijd van de keizers sinds Augustus (vanaf 27 v.Chr), bezochten de Romeinen vrijwel dagelijks de thermae. De zwembadcomplexen waren naast een plek om te ontspannen en schoon te worden, ook een belangrijke sociale ontmoetingsplek. Iedere stad in het Romeinse Rijk beschikte over een of meer badhuizen, afhankelijk van het inwonertal. In het huidige Nederland zijn restanten van een badhuis gevonden in Heerlen, Limburg.

Laconicum van een Romeinse Villa in Chedworth (CC0 - Pasicles - wiki)
Laconicum van een Romeinse Villa in Chedworth (CC0 – Pasicles – wiki)

Een badhuis bestond uit drie hoofdruimten: het koude bad, het warme bad en het hete bad. Daarnaast was er in veel zwembaden een droge zweetruimte (laconicum of sudatorium) aanwezig. Voor deze ruimten lag een kleedruimte. Vanaf de derde eeuw na Chr. konden Romeinen in de badruimten ook sport beoefenen. Dit gebeurde vaak in een open ruimte bij het zwembad, de zogeheten palaestra.

Rijkere Romeinen namen een of meer slaven mee als ze naar het badhuis gingen. Deze moesten dan bijvoorbeeld op hun kleding passen, terwijl de ‘meester’ van de thermen genoot.

Om voor voldoende licht te zorgen werden in de ruimten grote ramen aangebracht en gebruikte men kaarsen. Verder beschikten de Romeinen nog niet over zeep. Ze gebruikten geurende oliën om hun lichaam in het zwembad te verzorgen.

Lees ook: Romeinse thermen uit de 2e eeuw in Duitsland
Ook interessant: De arena – stadion of ‘zandplaats’ waar de gladiatoren vochten
Overzicht van boeken over het Romeinse Rijk

Bronnen

Internet
-http://www.rijckheyt.nl/cultureel-erfgoed/thermen-romeins-badhuis
-https://www.ancient.eu/Roman_Baths/
-https://www.britannica.com/technology/thermae

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Eerder gepubliceerd

Arena: korte geschiedenis van een stadion uit de Oudheid

Hierna verschenen

Decimatie – Strafmaatregel in het Romeinse leger

0
Reageren op dit bericht?x