Caribische landen willen vergoeding slavernij

Vijftien staatshoofden uit de Cariben, verenigd in de Caribische Gemeenschap (Caricom), willen geld eisen van ex-kolonisatoren voor het leed dat tijdens de slavernij-periode is aangericht. Dat meldt de NOS.

De landen eisen onder meer herstelbetalingen van Groot-Brittannië, Frankrijk, Spanje, Portugal en Noorwegen. Ook Nederland wordt als het aan de Caricom ligt aansprakelijk gesteld vanwege het slavernijverleden in Suriname. Volgens de Caribische landen zijn de ex-kolonisatoren medeverantwoordelijk voor de achterstandssituatie waarin de landen zich momenteel bevinden.

De landen zijn niet alleen uit op herstelbetalingen, ze willen ook dat er excuses worden aangeboden voor het slavernijverleden. In 2001 heeft de toenmalige minister Van Boxtel al wel “diepe spijt” betuigd. De Caricom wil echter onvoorwaardelijke excuses.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: