Caribische landen willen vergoeding slavernij

/
1 minuut leestijd
Slavernij (cc - Pixabay)
Slavernij (cc - Pixabay)

Vijftien staatshoofden uit de Cariben, verenigd in de Caribische Gemeenschap (Caricom), willen geld eisen van ex-kolonisatoren voor het leed dat tijdens de slavernij-periode is aangericht. Dat meldt de NOS.

De landen eisen onder meer herstelbetalingen van Groot-Brittannië, Frankrijk, Spanje, Portugal en Noorwegen. Ook Nederland wordt als het aan de Caricom ligt aansprakelijk gesteld vanwege het slavernijverleden in Suriname. Volgens de Caribische landen zijn de ex-kolonisatoren medeverantwoordelijk voor de achterstandssituatie waarin de landen zich momenteel bevinden.

De landen zijn niet alleen uit op herstelbetalingen, ze willen ook dat er excuses worden aangeboden voor het slavernijverleden. In 2001 heeft de toenmalige minister Van Boxtel al wel “diepe spijt” betuigd. De Caricom wil echter onvoorwaardelijke excuses.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Meer informatie

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties