Casus belli – Betekenis van het begrip

Leger - Oorlog
Leger - Oorlog (CC0 - Pixabay - Defence-Imagery)

In het volkenrecht wordt wel eens gesproken van een casus belli, Latijn voor ‘een geval van oorlog’. De term wordt gebruikt als aanduiding voor een gebeurtenis (of serie handelingen) die een land er toe beweegt een andere staat de oorlog te verklaren.

Zo gaf het neutrale Nederland tijdens de Eerste Wereldoorlog bijvoorbeeld geregeld aan dat een eventuele Duitse inval in Limburg als een ‘casus belli’ zou worden beschouwd. Met andere woorden: werd de grens door Duitse militairen overschreden, dan zou Nederland de oorlog verklaren aan Duitsland. Een ander bekend voorbeeld deed zich voor aan het begin van de Tweede Wereldoorlog. Een door de nazi’s in scène gezet grensgevecht zorgde er toen voor dat Duitsland buurland Polen in 1939 de oorlog verklaarde.

Bekijk ook: Latijnse spreuken, spreekwoorden en uitdrukkingen

Bekijk meer over:

Historische achtergronden

Nooit uitgelezen...

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan. Informatie voor uitgevers is hier te vinden.

Honderden auteurs publiceerden al op Historiek. Bekijk hier wie

Doorzoek ons archief: