Dark
Light

Een zeldzame voorstudie van Jan van Scorel

Auteur:
1 minuut leestijd
De heilige Helena ontdekt het Ware Kruis - Jan van Scorel
De heilige Helena ontdekt het Ware Kruis - Jan van Scorel

Het Centraal Museum in Utrecht heeft een zeldzame voorstudie van Jan van Scorel aangekocht. De tekening, De heilige Helena ontdekt het Ware Kruis, verscheen afgelopen december onverwachts op de kunstmarkt en werd toen aangekocht aangekocht.

De Utrechtse schilder Jan van Scorel (1495-1562) maakte de tekening als voorstudie voor het altaarstuk Drieluik met de vinding van het Ware Kruis, dat zich nog altijd in de Grote Kerk in Breda bevindt. De aankoop is volgens het museum belangrijk, omdat de tekening inzicht geeft in de ontstaansgeschiedenis van het drieluik en bovendien rechtstreeks in verband kan worden gebracht met een schilderij van Scorel.

Op het drieluik is een aantal momenten afgebeeld uit de geschiedenis van de vinding van het Ware Kruis. Op de tekening zijn deze momenten in één compositie samengevoegd. De opdracht voor het drieluik was één van de meest prestigieuze uit Scorels carrière.

Edwin Jacobs, directeur Centraal Museum:

“De aankoop van de voorstudie van Jan van Scorel is een prachtige aanvulling op onze collectie; het Centraal Museum heeft de grootste collectie schilderijen van de Utrechtse schilder. Met de aankoop kunnen we voor het eerst een tekening van zijn hand hieraan toevoegen. Het is bovendien bijzonder, omdat van Jan van Scorel slechts een handvol tekeningen bekend is, waarvan slechts één andere tekening in een Nederlandse museale collectie.”

Drieluik met de vinding van het Ware Kruis (GroteKerkBreda.nl)
Drieluik met de vinding van het Ware Kruis (GroteKerkBreda.nl)

Van Regteren Altena

De tekening bevond zich in de collectie van hoogleraar kunstgeschiedenis I.Q. van Regteren Altena (1899-1980). Achttien bladen zijn op initiatief van de Vereniging Rembrandt voor Nederlandse musea aangekocht. Naast het Centraal Museum zijn de tekeningencollecties van het Amsterdam Museum, het Stadsarchief Amsterdam, Teylers Museum in Haarlem en het Rijksmuseum Amsterdam verrijkt.

Het werk is de komende dagen te zien op de kunstbeurs TEFAF in Maastricht, in de stand (nr. 726) van de Vereniging Rembrandt.

×