10 juni 1805, tussen 8 en 9 uur 's avonds. Draaideurcrimineel Jean le Boul weet op mysterieuze wijze te ontsnappen uit de beruchte gevangentoren te Breda. In het torentje worden de volgende ochtend de cipier en zijn vrouw gevonden, in koelen bloede vermoord.
De gebruikte methode van geheimschrift is al eeuwen oud en diende in dit geval te voorkomen dat de vijand belangrijke informatie omtrent de aanwezige voorraad koren in handen zou krijgen.
In de vernieuwde Philipsvleugel van het Rijksmuseum is vanaf volgende maand weer een muur van het Kasteel van Breda van graaf Hendrik III van Nassau te bewonderen. De muur, die dateert uit het tweede kwart van de zestiende eeuw, maakte deel uit van het stallencomplex van het kasteel, een van de vroegste gebouwen in de Italiaanse renaissance stijl in de
Het Breda’s Museum zegt het oudste stadsgezicht in de Nederlandse kunst te hebben ontdekt. Het gaat om een panorama van Breda uit het begin van de zestiende eeuw.
De Bredase oorlogsburgemeester B.W.Th. van Slobbe verdient een beter imago. Dat stelt Joop Bakker van de Universiteit van Amsterdam in zijn proefschrift Gemeentebestuur in oorlogstijd. De stedelijke overheid onder Duitse bezetting.
Afgelopen zondag arriveerde per speciale koerier een bijzonder portret in Breda. Het gaat om een portret van baron Ernst Wilhelm von Salisch en Gravin Anna Sophie von Kospoth. Baron Ernst Willem von Salisch was in de achttiende eeuw onder meer gouverneur van Breda. Het portret van de oud-gouverneur wordt vanaf 15 januari tentoongesteld in de expositie Woord&Wapen, in dienst van
Het Breda’s Museum ontvangt een verzameling van vijfhonderd relieken van een verzamelaar uit Amsterdam. Het is de grootste grootste schenking die het museum ooit van een particulier heeft ontvangen. De collectie is afkomstig van Harrie Kramers, een verzamelaar uit Amsterdam. Uit de schenking heeft het Bredaas museum de tentoonstelling Het hemels lichaam samengesteld. In deze tentoonstelling zijn ruim honderd van
In de Grote Kerk in Breda is van Aswoensdag tot Pasen de veelbesproken Getekende Kruisweg (1919) van de Vlaamse expressionist Albert Servaes te bewonderen.
Plaats van Herinnering heeft een korte documentaire ontwikkeld over de Twee van Breda, twee Duitse oorlogsmisdadigers die de gemoederen in Nederland jarenlang bezighielden.