Week van de koloniale geschiedenis

Computer maakt nieuwe Rembrandt

In Amsterdam is dinsdag een nieuw schilderij van Rembrandt van Rijn onthuld. Onzin natuurlijk, Rembrandt maakt al een paar eeuwen geen nieuwe werken meer. Het gaat om een schilderij dat Rembrandt volgens computerdeskundigen had kúnnen maken. Het werk is 3D-geprint en bij het fabriceren is gebruik gemaakt van een grote hoeveelheid data die de afgelopen decennia over het werk van Rembrandt is verzameld.

De Rembrandt die Rembrandt nooit maakte bestaat uit 148 miljoen pixels. Er is achttien maanden aan gewerkt. Te zien is een blanke man in zwarte kleding, helemaal in zeventiende-eeuwse stijl, met een witte kraag en zwarte hoed. Het grootste deel van het schilderij is door de computer gemaakt, maar toch kwam er zo nu en dan nog wat handwerk aan te pas.

Kenners zijn onder de indruk maar perfect is de nieuwe creatie niet. Zo laat David de Witt van museum Het Rembrandthuis tegenover Nu.nl weten dat er nog veel details zijn waaraan te zien is dat het geen echte Rembrandt is.

“Bij de neus ontbreekt bijvoorbeeld de nadrukkelijke verftoets.”

Het project is een initiatief van ING en reclamebureau J. Walter Thompson en werd ondersteund door Microsoft, de TU Delft, het Mauritshuis en Museum Het Rembrandthuis. Meer informatie is te vinden op www.nextrembrandt.com

- advertentie -

Boek: Rembrandt – the painter thinking

Video over het project ‘The Next Rembrandt’:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: