StudieboekenStudieboeken

Computer maakt nieuwe Rembrandt

In Amsterdam is dinsdag een nieuw schilderij van Rembrandt van Rijn onthuld. Onzin natuurlijk, Rembrandt maakt al een paar eeuwen geen nieuwe werken meer. Het gaat om een schilderij dat Rembrandt volgens computerdeskundigen had kúnnen maken. Het werk is 3D-geprint en bij het fabriceren is gebruik gemaakt van een grote hoeveelheid data die de afgelopen decennia over het werk van Rembrandt is verzameld.

De Rembrandt die Rembrandt nooit maakte bestaat uit 148 miljoen pixels. Er is achttien maanden aan gewerkt. Te zien is een blanke man in zwarte kleding, helemaal in zeventiende-eeuwse stijl, met een witte kraag en zwarte hoed. Het grootste deel van het schilderij is door de computer gemaakt, maar toch kwam er zo nu en dan nog wat handwerk aan te pas.

Kenners zijn onder de indruk maar perfect is de nieuwe creatie niet. Zo laat David de Witt van museum Het Rembrandthuis tegenover Nu.nl weten dat er nog veel details zijn waaraan te zien is dat het geen echte Rembrandt is.

“Bij de neus ontbreekt bijvoorbeeld de nadrukkelijke verftoets.”

Het project is een initiatief van ING en reclamebureau J. Walter Thompson en werd ondersteund door Microsoft, de TU Delft, het Mauritshuis en Museum Het Rembrandthuis. Meer informatie is te vinden op www.nextrembrandt.com

- advertentie -

Boek: Rembrandt – the painter thinking

Video over het project ‘The Next Rembrandt’:


Archiefstukken:

 • Paalworm vrat de dijken stuk

  Paalworm vrat de dijken stuk

  De paalworm is bij sommige Nederlandse historici allicht minder bekend dan bij biologen. Maar dit beestje heeft een aanzienlijke invloed gehad op de Nederlandse geschiedenis. Met name in de achttiende … Lees verder »
 • ‘Geld stinkt niet’

  ‘Geld stinkt niet’

  Aardig is dat openbare afwateringsplaatsen in diverse landen, in de volksmond, vernoemd zijn naar keizer Vespasianus: de vespaciennes in Frankrijk, vespasiani in Italië en vespasiene in Roemenië. Lees verder »
 • De aanslag van Kedichem – 29 maart 1986

  De aanslag van Kedichem – 29 maart 1986

  Antifascisten verstoorden op 29 maart 1986 met veel geweld een vergadering van de radicaal-rechtse Centrumpartij en Centrumdemocraten in Kedichem. Het resultaat: één zwaargewonde, het hotel waar de vergadering plaatsvond totaal … Lees verder »
 • De criminele familie van Louis van Gaal

  De criminele familie van Louis van Gaal

  “Ben ik nou degene die zo slim is of ben jij zo dom?” Zo, deze uitspraak is al bijna twintig jaar oud en toch weet vrijwel iedereen over wie het … Lees verder »
Meer tips ➱

Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister