Twee eeuwen Nederlandse prentkunst in Rembrandthuis

“Ook Rembrandt was een hartstochtelijk verzamelaar. Voor hem was het echter niet alleen een hobby. Hij gebruikte zijn verzameling ook voor zijn werk. Er was vóór de uitvinding van de fotografie immers geen andere methode om beeldmateriaal in huis te halen.”

Zeventiende-eeuwse tekeningen uit Leiden

Museum Het Rembrandthuis toont dit najaar vijfenzeventig zeventiende-eeuwse tekeningen afkomstig uit Leiden, de geboortestad van Rembrandt. Het gaat om meesterwerken uit de collectie van de Universiteit Leiden, van de hand van bekende kunstenaars als Hendrick Goltzius, Rembrandt, Jan Lievens, Govert Flinck en Jan van Goyen.

Is het een Rembrandt of niet?

Waaraan kan men een ‘echte Rembrandt’ herkennen en wat onderscheidt zijn werk van dat van leerlingen en tijdgenoten? Die vragen staan centraal in een nieuwe tentoonstelling in het Rembrandthuis in Amsterdam.

Amsterdamse tekeningen uit de collectie van het KOG

Naar aanleiding van het vierhonderdjarig bestaan van de Amsterdamse grachten zijn bij het Rembandthuis vanaf eind deze maand een serie oude tekeningen van Amsterdam te zien. Ze zijn afkomstig uit de collectie van het Koninklijk Oudheidkundig Genootschap (KOG).

Oude man met baard – Rembrandt van Rijn

Een klein schilderij, getiteld Oude man met baard, blijkt gemaakt te zijn door Rembrandt van Rijn. Dat heeft de gerenommeerde Rembrandt-kenner Ernst van de Wetering vrijdag bekendgemaakt tijdens een bijeenkomst in het Rembrandthuis.

Rembrandt door de ogen van een verzamelaar

Het Rembrandthuis toont vanaf begin volgende maand een selectie uit de verzameling zeventiende-eeuwse Hollandse schilderijen van de in Milwaukee woonachtige Alfred Bader (1924). Onder de getoonde werken bevinden zich ook drie schilderijen van Rembrandt.

Amsterdamse musea worden duurzamer

Zeventien Amsterdamse musea en culturele instellingen ondertekenen zondag een convenant. De instellingen spreken met stadsdeel Centrum af om de komende jaren minder CO2 uit te stoten. De zeventien musea en culturele instellingen bevinden zich in de oostelijke binnenstad van Amsterdam en zijn verenigd in de groep Plantage. Onder meer de

Rembrandthuis toont prenten Collectie Frits Lugt

Museum Het Rembrandthuis in Amsterdam toont de komende maanden prenten uit de beroemde collectie van kunstkenner en verzamelaar Frits Lugt (1884-1970). De Collectie Frits Lugt is ondergebracht in de Fondation Custodia in Parijs en geldt als een van de mooiste die in de twintigste eeuw bijeen is gebracht. In de