Dark
Light

Czapka – Pools militair hoofddeksel

Auteur:
1 minuut leestijd
Poolse ulanen met czapka's - Schilderij van January Suchodolski
Poolse ulanen met czapka's - Schilderij van January Suchodolski

Een czapka is de benaming voor een oud Pools militair hoofddeksel. Het hoofddeksel, met een vierkante bovenzijde, werd vooral gebruikt door leden van de Poolse cavalerie, onder meer in de negentiende eeuw. Volgens deskundigen is dit hoofddeksel afgeleid van de sjako, die vroeger veel door leden van de jagerkorpsen werd gedragen.

Kenmerkend voor de czapka (afgeleid van het Poolse woord voor pet of muts) is de vierkante bovenzijde. De onderzijde is meer rond en aangepast aan de vorm van het hoofd. Hoewel het hoofddeksel vooral bekend werd doordat Poolse ulanen en lansiers hem gebruikten, kwam de czapka ook in andere landen voor. Zo kwam men de czapka (of tschapka) lange tijd bijvoorbeeld ook tegen in Denemarken of Duitsland.

Bronnen

-https://www.dbnl.org/tekst/land016mili01_01/land016mili01_01_0004.php
-https://www.ensie.nl/winkler/czapka

Gerelateerd:

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Meer informatie

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (50.789 actieve abonnees)

"Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'."

Steun ons ook

×