Het Kindu bloedbad (1961)

In november 1961 vond te Kindu, een stadje in de huidige Congolese provincie Maniema, in volle burgeroorlog een gruwelijke moordpartij plaats op enkele Italiaanse piloten en hun bemanning.

Poolse exodus naar Afrika tijdens Tweede Wereldoorlog

Tussen 1942 en 1943, zijn tienduizenden Polen uit de goelag vrijgelaten. Een deel van hen kwam via Oezbekistan en Perzië in Afrika terecht in door Britten en Polen opgezette kampen. Eén van die kampen bevond zich in het verlaten noorden van Zambia.

De dekolonisatie van Amerika, Azië en Afrika (1776-1975)

De mondiale dekolonisatie is een verschijnsel dat ongeveer twee eeuwen in beslag nam. Landen en gebieden die eerder door met name Europese grootmachten waren gekoloniseerd, kregen hun soevereiniteit terug. Hoe verliep dit proces richting politieke zelfstandigheid in hoofdlijnen?

Het bijziend oog van de geschiedenis

Onderdeel van de moderniteit was de fotografie. Haar evolutie werd versneld tijdens en door de koloniale veroveringen. De toestellen werden kleiner en lichter, sneller en goedkoper, makkelijker in gebruik en aangepast aan koloniale omstandigheden.

Anwar Sadat (1918-1981) – Egyptische president

Anwar Sadat was na de dood van Gamal Abdel Nasser van 1970 tot 1981 de derde president van Egypte. Tijdens zijn presidentschap verbaasde hij vriend en vijand door met Israël een vredesverdrag af te sluiten.

Algerijnse Oorlog (1954-1962) – Oorzaken, samenvatting, tijdlijn & gevolgen 

De Algerijnse Oorlog (1954-1962) was een onafhankelijkheidsoorlog, waarbij Algerije zich losmaakte van de Franse overheersing. De oorlog, ook bekend als de Algerijnse Onafhankelijkheidsoorlog of de Algerijnse Revolutie, kostte aan minstens 350.000 mensen het leven. Aldus Franse bronnen, want volgens Algerijnse gegevens bedroeg het totaalaantal doden 1,5 miljoen.

“Bloedbad van Sétif” – Algerije, 1945

Precies op 8 mei 1945, de dag waarop het nieuws van de capitulatie van nazi-Duitsland het westen bereikte, brak in de Algerijnse stad Sétif en in enkele omliggende dorpen een spontane opstand uit.

Royal African Company

De Royal African Company (RAC, 1672-1752) was een overzeese Britse handelscompagnie die voornamelijk actief was in de Britse vaart, handel en slavernij op Afrika. Een korte geschiedenis van deze handelscompagnie.