//

Mahatma Gandhi en de ‘Satyagraha’ filosofie

Het begrip ‘geweldloosheid’ is terug te vinden in alle Indische religies, maar Gandhi deed iets nieuws. Hij vond het middel niet alleen toepasbaar op het individu, maar ook op het sociaal-politieke domein. Dat was voor het eerst in de geschiedenis. Het bijzondere daarbij was dat de tegenstander niet als een ‘vijand’ werd gezien, maar als iemand die een gelijk belang

Gandhi. Activist en spiritueel leider – Elisabeth Bax
/

Afrikaanse macht: de ghana’s en de Fatimiyya

Het begon diep in de woestijn. In 905, toen Abd al-Rahman III nog maar een jongetje was, riep Said bin Husain, 35 jaar oud, zichzelf uit tot de Mahdi – de Gekozene, Gods vertegenwoordiger op aarde – in de afgelegen Marokkaanse oase Sijilmasa.

De wereld, een familiegeschiedenis – Simon Montefiore
/

Het volkslied van Senegal

Het volkslied van Senegal heeft als titel Pincez tous vos koras, frappez les balafons wat zoveel betekent als ’tokkel allemaal op de koras, sla op de balafons’.

Pincez tous vos koras, frappez les balafons

De kortste oorlog uit de geschiedenis (1896)

Op 27 augustus 1896 raakten het Verenigd Koninkrijk en Zanzibar met elkaar in oorlog. Het werd de kortste oorlog uit de geschiedenis. Al na achtendertig minuten kwam er een einde aan deze korte maar hevige Engels-Zanzibarese Oorlog.

Engels-Zanzibarese Oorlog
//

Congo en de vloek van de grondstoffen

In 1960 liet België een land achter dat volgens deze auteur relatief goed functioneerde, waar een soort sociale welvaartstaat was gebouwd en de mijnbouw efficiënt verliep. Wel was er sprake van repressie en apartheid en deden de Congolezen zelf eigenlijk niet mee.

…het relaas van een ‘witte Afrikaan’
//

Het Kindu bloedbad (1961)

In november 1961 vond te Kindu, een stadje in de huidige Congolese provincie Maniema, in volle burgeroorlog een gruwelijke moordpartij plaats op enkele Italiaanse piloten en hun bemanning.