De beste tv-commercials aller tijden

Ster Gouden Loeki Aller Tijden

De STER (Stichting Ether Reclame) bestaat vijftig jaar. Naar aanleiding van dit jubileum is een verkiezing opgezet voor de beste Nederlandse televisiereclame aller tijden. De winnaar ontvangt de Ster Gouden Loeki Aller Tijden.

Een vakjury, onder voorzitterschap van Barbera Wolfensberger, heeft twaalf commercials genomineerd voor de prijs. Deze reclames staan volgens de jury in ons collectieve geheugen gegrift. De oudste commercial dateert uit 1983: Met de Fiat Panda lach je iedereen uit.

Een andere ‘gouwe ouwe’ is de pindakaas-reclame van Calvé uit 1985: Petje Pitamientje.

- advertentie -

De derde en laatste commercial uit de jaren tachtig is Klok uit 1989 van Centraal Beheer Achmea.

Jaren negentig

Ook de jaren negentig leverde volgens de vakjury verschillende ‘onvergetelijke’ reclames af. In de lijst staat bijvoorbeeld de commercial met de ROLO-olifant die bewees over een extreem goed geheugen te beschikken.

Een andere klassieker uit de jaren negentig is de Zwanen-commercial van KLM uit 1995:

- advertentie -

Dat humor het goed doet bewees in 1997 ook Melkunie met de commercial Bommetje:

Afgevaardigden uit de eenentwintigste eeuw zijn bijvoorbeeld ‘Walk-in Fridge’ van Heineken en ‘Goeiemoggel’ van KPN.

Aankomende donderdag zendt de STER in het reclameblok van 22:50 uur op NPO1 een compilatie van de twaalf genomineerde commercials uit.

Boek: Geschiedenis Van De Reclame In Nederland

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: