Dat reclameborden worden ingezet voor het maken van een politiek statement is niet uniek. Op 19 april 1972 speelde Ajax in Lissabon de halve finale van de Europacup tegen Benfica. Twee maanden voor deze wedstrijd was het Angola-Comité een campagne begonnen om de verkoop van koffie uit de Portugese kolonie Angola te boycotten.
Het fenomeen sluikreclame, in het Engels product placement of brand placement, lijkt relatief nieuw, maar is dat niet.
Begin jaren zestig van de vorige eeuw schiep het Nederlands Zuivelbureau ‘Frau Antje’. Deze kaasvrouw in klederdracht, die enigszins doet denken aan het bekende Zeeuws Meisje, moest in Duitsland reclame maken voor de Nederlandse zuivel. Ze werd razend populair.
Limonadesiroop die aangelengd wordt met water noemen we doorgaans ‘ranja’. Vrij onbekend is dat ‘ranja’ eigenlijk een merknaam is. Begin jaren twintig van de vorige eeuw werd het drankje voor het eerst gemaakt door David Polak, van de Groningse CP-fabriek.
Ze zijn niet meer weg te denken uit de supermarkt en drogisterij: de keelpastilles van Fisherman’s Friend. De geschiedenis van de sterke snoepjes gaat ver terug. En zoals de naam al doet vermoeden werden de pastilles ooit echt ontwikkeld voor vissers.
Modehuis Gucci mag deze zomer geen modeshow houden op de Acropolis in Athene. De Centrale Archeologische Raad van Griekenland (KAS) heeft dat bepaald.
Op maandag 24 januari 1972 verscheen Loeki de Leeuw voor het eerst in de reclameblokken van de STER.
De Kerstman is niet een bedenksel van Coca-Cola. Hij komt voort uit onze eigen oer-Hollandse Sinterklaas en volgens sommigen kan hij gezien worden als een soort achter-achterkleinzoon van de Germaanse oppergod Wodan.
In de beginperiode van McDonald´s werden er ter promotie van de hamburger en friet ook levende clowns ingezet.
Rond 1930 wilde de Sovjet-Unie buitenlandse toeristen trekken om vreemde valuta binnen te halen en het imago te verbeteren.
Het traditionele Coca-Cola-flesje bestaat dit jaar exact een eeuw. In 1915 werd het eerste Coca-Cola-flesje geblazen door glasblazer Earl R. Dean.
De STER (Stichting Ether Reclame) bestaat vijftig jaar. Naar aanleiding van dit jubileum is een verkiezing opgezet voor de beste Nederlandse televisiereclame aller tijden.
Op 30 september 1960 werd de tekenfilmserie The Flintstones voor het eerst uitgezonden op de Amerikaanse televisie.
De meteorologische zomer is ten einde maar niet getreurd... Want ook in de herfst kun je volop genieten, volgens deze bijzondere advertentie uit de Telegraaf van 10 oktober 1956.
Je mag dan wel G. van Lanschot uit Den Bosch zijn, dat wil niet zeggen dat je je dure Chevrolet zo maar overal neer mag zetten. Zeker niet als je je auto ondertussen bij een andere dealer koopt. In 1929 tikt het bedrijf Lathouwers de Bossche bankier met een brief even flink op de vingers.
Willem-Alexander is duidelijk een kind van de jaren zestig want dat waren de hoogtijdagen van Joris Driepinter, een personage dat verscheen in reclamefilmpjes voor melk.
In de tijd dat er nog reclame gemaakt mocht worden voor rookwaar, stopten reclamemakers de Kerstman geregeld een sigaret in de mond.
Buiten! Waar de vogels fluiten is een zogenaamd fabrieksprentenboek: een goedkoop geproduceerd, in enorme oplage op de markt gebracht prentenboek, waarin doorgaans geen uitgever, drukker of illustrator vermeld staat. De achterkant is vaak bedrukt met reclame.
De reclame-industrie maakt graag en veel gebruik van bekende Nederlanders. In de Beurs van Berlage in Amsterdam is de komende maanden een tentoonstelling te zien over honderd jaar BN’ers in de reclame.
Rond het Colosseum in Rome rijden sinds zaterdagochtend geen auto’s meer. Dat het gebied rond het wereldberoemde monument autovrij wordt is mede te danken aan Ignazio Marino, de nieuwe burgemeester van de Italiaanse hoofdstad.
Met zijn bijna 78-jarige leeftijd is Flipje het oudste reclame-icoon van Nederland dat vandaag de dag nog steeds actief wordt ingezet voor promotionele doeleinden. Er zijn momenten geweest dat hij op sterven na dood was, maar anno 2013 is hij nog springlevend. Wat verklaart deze omslag? Reden genoeg om een kijkje te nemen in het roerige leven van Flipje, het