De geschiedenis van de schooltas

Houten schooltas uit 1867 – Foto: Tassenmuseum Hendrikje
Tassenmuseum Hendrikje in Amsterdam organiseerde in 2013 een tentoonstelling over de geschiedenis van de schooltas. Te zien waren bijvoorbeeld houten tassen uit de zeventiende tot de negentiende eeuw, leren boekentassen en natuurlijk de nog altijd populaire rugzak.

In de zeventiende eeuw hing voor elk kind een houten doos voor boeken, een lei en een griffel aan de muur van de klas. Er waren nog geen schoolbanken, dus tijdens de lessen werden deze dozen als tafeltjes gebruikt.

Schooltas uit de jaren tachtig – Foto: Tassenmuseum Hendrikje
Pas vanaf 1900 zaten kinderen in houten banken en kregen ze huiswerk mee. Zo ontstond behoefte aan handzame, stevige schootassen. Leer was het meest praktische en duurzame materiaal en de leren tas werd populair. Naarmate scholieren meer vakken kregen en meer boeken moesten meenemen, werd de leren boekentas groter en kreeg die meer vakken.

Vanaf 1945 kwam de zogenaamde pukkel ook in gebruik, een canvas schoudertas, oorspronkelijk gedragen door de Amerikaanse bevrijders. In de jaren zestig en zeventig werden deze pukkels versierd met stickers en (protest) leuzen, onder invloed van de jongerencultuur. Met het gebruik van deze tas verzetten jongeren zich tegen de opvattingen van hun ouders en de school. Op sommige scholen was een leren schooltas verplicht, vooral als de boeken van school waren. Maar als de boeken van de scholier zelf waren, konden ze hun eigen tas kiezen en de rugzak maakte toen zijn entree. Sinds de jaren tachtig is deze niet meer weg te denken uit het straatbeeld.

- advertentie -

Tegenwoordig lopen veel meisjes op school met imitatie designertassen, gekopieerd naar ontwerpen van Louis Vuitton en Hermès. Tassenmuseum Hendrikje:

“In 2005 woog de gemiddelde boekentas nog zo’n 7 kilo, maar door het gebruik van laptops neemt het gewicht steeds verder af. Sinds de komst van digitale schoolboeken op tablets, zoals de Schooltas app, wankelt de toekomst van de iconische schooltas.”

Lees ook: Geschiedenis van de zomervakantie

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: