Week van de koloniale geschiedenis
Dark
Light

Geschiedenisonderwijs

Artikelen over geschiedenisonderwijs en erfgoededucatie in Nederland en België.
Basisschool in Voorschoten

Geen geschiedenis meer in nieuwe eindtoets basisscholen

Leerlingen van groep acht in het basisonderwijs krijgen vanaf dit schooljaar geen vragen meer over geschiedenis in de Centrale Eindtoets. Deze toets, vanaf nu doorstroomtoets geheten, wordt gebruikt om te onderzoeken welk opleidingsniveau geschikt is voor kinderen die de basisschool verlaten.
Campagnebeeld voor de 3D-monumentenwereld

3D-monumentenwereld voor basisschoolleerlingen

De landelijke organisatie van Open Monumentendag lanceert later deze maand een nieuw lespakket voor basisschoolleerlingen in de leeftijd van negen tot twaalf jaar. Deze leerlingen kunnen straks in 3D kennismaken met een groot aantal Nederlandse monumenten.
Kinderboeken uit het Derde Rijk, tentoongesteld in een museum in Noorwegen, 2019

Onderwijsmuseum toont hoe jonge nazi’s gecreëerd werden

In het Duitsland van Hitler was het doel van het onderwijs het creëren van nazi’s. Dat verklaarde Rijksminister van Onderwijs Bernhard Rust in 1938. Jongens moesten klaargestoomd worden om de Führer en de natie te dienen als soldaat, voor meisjes was een toekomst als zorgzame huismoeder weggelegd. Om kinderen in het nationaalsocialistische gareel te krijgen, werd uitgepakt met een arsenaal
Een geschiedenis van het onderwijs in Nederland (cc - Pixabay - Devanath)

Een geschiedenis van het onderwijs in Nederland

De didactische en pedagogische verwachtingen van het onderwijs in Nederland zijn de afgelopen eeuwen flink veranderd. Historicus Piet de Rooy beantwoordt in het boek Een geschiedenis van het onderwijs in Nederland (Wereldbibliotheek 2018) de vraag naar het hoe en waarom van het verander(en)de onderwijs en de uiteenlopende verwachtingen die maatschappij en politiek van het educatieve systeem hebben.
1 2 3 5

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (48.314 actieve abonnees)

"Ruim 48.000 geschiedenisliefhebbers ontvangen wekelijks onze gratis nieuwsbrief."

Meld u ook aan