Dark
Light

De heilige weg naar Byblos

Videos over Byblos
1 minuut leestijd
De “colonnaded street”
De “colonnaded street”

Wie tegenwoordig van Beiroet naar Jbeil komt, zal vermoedelijk parkeren op een enkele jaren geleden aangelegd terreintje met een modern trappenhuis, en dan verder wandelen richting Kruisvaarderskasteel. Het pad naar de oude stad bestaat uit een lang, smal parkje met links en rechts wat pilaren.

Er is ook Romeins plaveisel te zien. Misschien hebt u het ook wel eens ergens anders gezien en dan weet u dat er altijd enorme geulen in te zien zijn, uitgesleten door karrenwielen die hier tientallen jaren lang elke dag overheen zijn gekomen. Gek genoeg ontbreken ze in Byblos en dat bewijst dat deze weg alleen door voetgangers is gebruikt. Het was de processieweg naar de heiligdommen van Adonis en de Dame van Byblos.

De bezoekers die hierover naar de aloude stad gingen, bereikten eerst het nymphaeum waarover ik vorige keer blogde, bogen daar rechtsaf en gingen dan linksaf door de colonnade naar de tempel van de Dame van Byblos. Er zal ook wel een weg zijn geweest naar de andere tempel(s) maar de aftakking zal zich hebben bevonden op de plek waar nu het Kruisvaarderskasteel staat en is niet langer te onderzoeken.

Uiteraard zal er ook verkeer de andere kant op zijn geweest. Er zullen bedevaartgangers zijn geweest die over deze heilige weg op pad gingen naar de bron van de rivier de Adonis. Daarover volgend keer.

Video 20: Byblos’ nymphaeum

Dit bericht verscheen eerder op de Mainzer Beobachter. De auteur kreeg een tegemoetkoming in zijn reiskosten van het Rijksmuseum van Oudheden. De expositie Byblos, ’s werelds eerste havenstad is tot en met 12 maart te bezoeken in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Het publieksboek is als Open Access-bestand te vinden bij Sidestone Press en ook als papieren boek te bestellen.
×