‘De SS en Nederland’ gratis te downloaden op nieuwe NIOD-website

NIOD – De SS en Nederland
Het Nederlands Instituut voor Oorlogs Documentatie (NIOD) heeft een nieuwe website. Op deze nieuwe website zijn verschillende studies gratis te downloaden, waaronder het bekende werk De SS en Nederland.

NIOD-medewerker Nanno in ’t Veld promoveerde in 1976 op de dissertatie De SS en Nederland. In ’t Veld had twintig jaar aan de bronnenpublicatie gewerkt.


Het tweedelige werk verscheen in een bescheiden oplage. De verkoopprijs van 187,20 gulden was, zo verzuchtte recensent H.J.A. Hofland destijds, “zo duur dat niet een groot aantal mensen ertoe zal komen het te kopen en te lezen”. Op de vernieuwde website van het NIOD is deze studie nu in zijn geheel gratis te downloaden.

- advertentie -

Correspondentie Himmler – Rauter

In ’t Veld annoteerde voor de studie maar liefst zevenhonderd documenten (brieven, telexberichten, notities, rapporten). De stukken waren afkomstig uit het Amerikaanse Berlin Document Center en omvatten onder meer correspondentie tussen Himmler en diens directe vertegenwoordiger in Nederland, Hanns Albin Rauter. In ’t Veld voorzag de bronnenpublicatie van een 438-pagina tellende introductie. Die geldt volgens het NIOD nog altijd als een van de meest complete inleidingen met betrekking tot de rol van de Duitse SS, Nederlandsche SS en Waffen-SS in bezet Nederland.

Een speciaal webthema over de SS en Nederland biedt achtergrondinformatie over de studie van In ’t Veld en toont uniek fotomateriaal over het SS-opleidingskamp te Avegoor.

Op de website zijn meer gedigitaliseerde werken te vinden, waaronder Heusden geteisterd en bevrijd van P.H. Winkelman. De komende tijd wil het NIOD meerdere eigen publicaties digitaal op de website gaan aanbieden.

Gerelateerde uitgaven:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: