Deel middeleeuwse stadsmuur Amsterdam ontdekt

Bij werkzaamheden aan de kademuur ter hoogte van het Singel bij het Kattengat hebben archeologen eind vorige maand een gedeelte van de middeleeuwse stadsmuur van Amsterdam ontdekt. Dat meldt de gemeente.

De Haarlemmerpoort met de stadsmuur in 1544 | Vogelvluchtkaart houtsnede Cornelis Anthonisz uit 1544
De Haarlemmerpoort met de stadsmuur in 1544 | Vogelvluchtkaart houtsnede Cornelis Anthonisz uit 1544
Het gaat om 27 grote natuurstenen uit de middeleeuwse stadsmuur van het jaar 1480. Deze stenen zaten onder de waterlijn en kwamen tevoorschijn nadat een negentiende-eeuwse stenen laag vanwege de werkzaamheden verwijderd was. Deze muur staat ook al vermeld op de oudste stadskaart van Amsterdam van Cornelis Anthonisz. Het schilderij dateert van 1538 en de houtsnede uit 1544. Het is voor het eerst dat er een gedeelte van de stadsmuur in originele staat is aangetroffen. Wel is er een enkele losse steen van de oude muur bekend die is ingemetseld in de kademuur van de Geldersekade.

De middeleeuwse stenen blijven nog even zitten. Er wordt gekeken hoe dit gedeelte bewaard kan worden. De sloop van de resterende negentiende-eeuwse kade wordt voortgezet. De komende tijd wordt bekeken hoe de bijzondere stenen behouden kunnen worden. De stenen kunnen in ieder geval niet op hun huidige plek blijven zitten.

Boek: Geschiedenis van Amsterdam in vogelvlucht

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: