Dark
Light

Deel middeleeuwse stadsmuur Amsterdam ontdekt

Auteur:
1 minuut leestijd

Bij werkzaamheden aan de kademuur ter hoogte van het Singel bij het Kattengat hebben archeologen eind vorige maand een gedeelte van de middeleeuwse stadsmuur van Amsterdam ontdekt. Dat meldt de gemeente.

De Haarlemmerpoort met de stadsmuur in 1544 | Vogelvluchtkaart houtsnede Cornelis Anthonisz uit 1544
De Haarlemmerpoort met de stadsmuur in 1544 | Vogelvluchtkaart houtsnede Cornelis Anthonisz uit 1544
Het gaat om 27 grote natuurstenen uit de middeleeuwse stadsmuur van het jaar 1480. Deze stenen zaten onder de waterlijn en kwamen tevoorschijn nadat een negentiende-eeuwse stenen laag vanwege de werkzaamheden verwijderd was. Deze muur staat ook al vermeld op de oudste stadskaart van Amsterdam van Cornelis Anthonisz. Het schilderij dateert van 1538 en de houtsnede uit 1544. Het is voor het eerst dat er een gedeelte van de stadsmuur in originele staat is aangetroffen. Wel is er een enkele losse steen van de oude muur bekend die is ingemetseld in de kademuur van de Geldersekade.

De middeleeuwse stenen blijven nog even zitten. Er wordt gekeken hoe dit gedeelte bewaard kan worden. De sloop van de resterende negentiende-eeuwse kade wordt voortgezet. De komende tijd wordt bekeken hoe de bijzondere stenen behouden kunnen worden. De stenen kunnen in ieder geval niet op hun huidige plek blijven zitten.

Boek: Geschiedenis van Amsterdam in vogelvlucht

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.365 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×