Dark
Light

Deel middeleeuwse stadsmuur Amsterdam ontdekt

Auteur:
1 minuut leestijd

Bij werkzaamheden aan de kademuur ter hoogte van het Singel bij het Kattengat hebben archeologen eind vorige maand een gedeelte van de middeleeuwse stadsmuur van Amsterdam ontdekt. Dat meldt de gemeente.

De Haarlemmerpoort met de stadsmuur in 1544 | Vogelvluchtkaart houtsnede Cornelis Anthonisz uit 1544
De Haarlemmerpoort met de stadsmuur in 1544 | Vogelvluchtkaart houtsnede Cornelis Anthonisz uit 1544
Het gaat om 27 grote natuurstenen uit de middeleeuwse stadsmuur van het jaar 1480. Deze stenen zaten onder de waterlijn en kwamen tevoorschijn nadat een negentiende-eeuwse stenen laag vanwege de werkzaamheden verwijderd was. Deze muur staat ook al vermeld op de oudste stadskaart van Amsterdam van Cornelis Anthonisz. Het schilderij dateert van 1538 en de houtsnede uit 1544. Het is voor het eerst dat er een gedeelte van de stadsmuur in originele staat is aangetroffen. Wel is er een enkele losse steen van de oude muur bekend die is ingemetseld in de kademuur van de Geldersekade.

De middeleeuwse stenen blijven nog even zitten. Er wordt gekeken hoe dit gedeelte bewaard kan worden. De sloop van de resterende negentiende-eeuwse kade wordt voortgezet. De komende tijd wordt bekeken hoe de bijzondere stenen behouden kunnen worden. De stenen kunnen in ieder geval niet op hun huidige plek blijven zitten.

Boek: Geschiedenis van Amsterdam in vogelvlucht

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×