‘Derrick’ was lid van de Waffen-SS

Horst Tappert als Derrick – Still YouTube
De Duitse acteur Horst Tappert – vooral bekend vanwege zijn rol in de politieserie ‘Derrick’ – blijkt vanaf 1943 lid te zijn geweest van de beruchte Waffen-SS. Een Duitse socioloog heeft dat ontdekt.

De socioloog, Jörg Becker, stuitte op Horst Tappert toen hij voor een boek onderzoek deed naar communicatiewetenschapper Elisabeth Noelle-Neumann. Tappert maakte na de oorlog enige tijd onderdeel uit van een theatergroep die door deze Noelle-Neumann was opgericht.

Becker ontdekte dat Horst Tappert vanaf 1943 lid was van de SS-Division Totenkopf, een elite-eenheid die destijds in Rusland opereerde. Tappert zou binnen deze eenheid grenadier zijn geweest.

- advertentie -

De acteur heeft hier zelf in het openbaar nooit over gesproken. In zijn memoires schreef hij alleen dat hij als hospik diende bij de Wehrmacht en dat hij tegen het eind van de oorlog krijgsgevangen was gemaakt.

Nederlandse reclame waarin Derrick figureert:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over:

1 Comment Join the Conversation →