Dark
Light

De special forces van het Oude Griekenland

‘Who dares… wins!’
4 minuten leestijd
Monument ter herinnering aan Leonidas en de slag bij Thermopylae
Monument ter herinnering aan Leonidas en de slag bij Thermopylae (CC0 - gancheva)

Een genadeloze opleiding vol lichamelijke en geestelijke ontberingen. Natuurlijke selectie. Infiltreren in vijandelijk gebied. Informatie vergaren. Sabotage en militaire desinformatie. Met gevaar voor eigen leven doelwitten neutraliseren. In dreigende situaties het hoofd koel houden. De opleiding en functieomschrijving van onze elite-eenheden bij Defensie, denkt u? U hebt het grandioos mis…

Operatie ‘Wooden Horse’

Reeds in het oudste stukje westerse literatuur staan special forces-activiteiten beschreven. In de tiende zang van de Ilias – het magistrale epos dat het verhaal van de Trojaanse Oorlog vertelt – beschrijft de dichter Homeros (negende – achtste eeuw v.Chr.) een nachtelijke verkenningsmissie door twee uit de kluiten gewassen Griekse krijgers, Odysseus en Diomedes. Beide heren sluipen naar het kamp van de Trojanen om hun stellingen te observeren. Tijdens de missie schakelen ze een Trojaanse verkenner uit, dringen ze de legerplaats binnen en liquideren ze zelfs één van de belangrijkste Trojaanse bevelhebbers.

Paard van Troje verbeeld op een Korinthische aryballos (kruik) uit circa 560 v.Chr.
Paard van Troje verbeeld op een Korinthische aryballos (kruik) uit circa 560 v.Chr.

Dat Odysseus niet alleen over fysieke moed, maar tevens over een stevige portie intelligentie beschikt, mag blijken uit de gesofisticeerde wijze waarop hij de val van Troje bewerkstelligde. Behoorde hij overigens niet tot die dappere helden die in het houten paard plaatsnamen en in het holst van de nacht simpelweg de stadspoorten openzetten voor hun strijdmakkers?

‘Μολων λάβε – Kom ze maar halen!’

De belegering van Troje door de Grieken nam tien jaar in beslag: een beter voorbeeld van onuitputtelijk doorzettingsvermogen en de rotsvaste wil om te slagen valt in onze antieke bronnen wellicht niet te vinden. Tenzij we er de Griekse historicus Herodotos (vijfde eeuw v.Chr.) op naslaan natuurlijk. Het zevende boek van zijn omvangrijke geschiedwerk, de Historiai, bevat namelijk een sterk staaltje doodsverachting.

Poster van de film '300' met daarop Leonidas, de koning der Spartanen, gespeeld door Gerard Butler
Poster van de film ‘300’ met daarop Leonidas, de koning der Spartanen, gespeeld door Gerard Butler
In het noorden van Griekenland tracht een brigade van 300 Spartanen onder leiding van teamleader Leonidas de immense Perzische oorlogsmachine te stoppen bij de beroemde Thermopylenpas. Hoewel de Spartanen beseffen dat het om een zelfmoordmissie gaat, weigeren ze te wijken: hun ‘last stand’ betekent immers de evacuatie en redding van de rest van de Griekse strijdkrachten. Contact maken met de vijand doen ze zij aan zij, elkaar dekkend en beschermend met hun ronde schilden vanuit het besef dat hun krijgskansen collectief gunstiger zijn dan individueel. Eerst de missie, dan het team, dan pas jezelf. Tot de dood hen scheidt.

‘This is Sparta!’

Om vechtjassen met deze mindset en van dat kaliber te kweken, hadden de Spartanen hun eigen qualification course, de agogè genaamd. Het beeld dat de biograaf Plutarchus (tweede eeuw na Chr.) ervan schetst, leest als een aflevering van ‘Kamp Waes’. Van hun zevende tot en met hun zestiende levensjaar ondergingen alle Spartaanse jongens volgens deze Griekse auteur een keiharde training, in eerste instantie gericht op de ontwikkeling van het mentale en fysieke uithoudingsvermogen. Naast heel wat uurtjes sport, ‘millings’ en zwaarbepakte speedmarsen, stond ook frequente blootstelling aan extreme kou en hitte, honger, dorst, slaapdeprivatie en uitputting op het programma. Zo mochten Spartaanse jongetjes bijvoorbeeld slechts één kledingstuk dragen, ongeacht zomer- of wintertijd. Tevens dienden ze zich in alle omstandigheden barrevoets voort te bewegen.

De selectie van kinderen in Sparta - Schilderij van Jean-Pierre Saint-Ours,  1785
De selectie van kinderen in Sparta – Schilderij van Jean-Pierre Saint-Ours, 1785

Tijdens maaltijden kregen ze doelbewust veel te kleine porties voorgeschoteld: op die manier moedigden de instructeurs hen aan om hun medeburgers te bestelen. Wie daarbij betrapt werd, kon uiteraard rekenen op stevige lijfstraffen. Als motivatie om tijdens de agogè het beste beentje voor te zetten, kon dit zeker tellen…

De opleidingspraktijken waren ronduit wreed. Een testje watergewenning betekende voor de Spartanen zoveel als kinderen het water ingooien voordat ze konden zwemmen: de schifting die deze natuurlijke selectie doorvoerde, kon in hun ogen niet anders dan de beste militairen opleveren. Niet zelden gaven de Spartaanse instructeurs de kinderen zonder aanleiding een pak slaag of zweepslagen om hun mentale weerbaarheid en onverschilligheid tegen de pijn op de proef te stellen.

Spartaanse helm, zoals te zien in het British Museum
Spartaanse helm, zoals te zien in het British Museum (CC BY-SA 2.0 – john antoni – wiki)
Op zestienjarige leeftijd doorliep elke Spartaan de krypteia. Deze fungeerde niet louter als mannelijkheidstest, maar eveneens als stage. Daarin trachtte de krijgsman in spe de tijdens de agogè aangeleerde competenties en vaardigheden toe te passen. Gewapend met slechts een dolk en een handjevol levensmiddelen infiltreerde hij in het territorium van de Heloten, de door Sparta onderworpen pre-Dorische bevolking van de regio. Het doel: gedurende een vastgestelde periode zien te overleven en elke Heloot die men tegenkwam over de kling jagen. Gepakt worden, resulteerde meteen in het einde van de stage. En wellicht van veel meer dan dat…

‘Fortune favours the bold’

Iedere Spartaan die op missie vertrok, kreeg van zijn moeder de volgende boodschap mee: ‘Kom terug met je schild… of erop!’ Maar misschien vat de Romeinse ependichter Vergilius de Spartaanse mentaliteit nog treffender samen met zijn beroemde oneliner ‘Fortuna fortes adiuvat’. Vrij vertaald klinkt dat ongeveer als volgt: ‘Who dares… wins!’

Hoe hard waren de Spartanen voor hun kinderen?

Paul De Zutter (Brugge, België) is een gepassioneerd docent klassieke talen, die de actualiteit graag bekijkt door een oudheidkundige bril en vice versa.

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×